Jaguar Land Rover zapošljava 1.000 radnika

Blizu 4.500 radnika bit će angažirani na izradi traženih modela kao što je Range Rover Evoque (EPA)

Britanski proizvođač automobila Jaguar Land Rover (JLR), koji se nalazi u vlasništvu indijskog koncerna Tata, najavio je u srijedu da će u pogonu Halewood u blizini Liverpoola zaposliti novih 1.000 radnika, nakon visokog rasta potražnje za novim modelima.

U fabrici će biti zaposleno blizu 4.500 radnika koji će se angažirati na izradi traženih modela kao što su Range Rover Evoque i novi Land Rover Freelander 2.

„Tih novih 1.000 radnih mjesta je dalja potvrda ambicija JLR-a za nastavak širenja poslovanja. Pogon u Halewoodu će raditi u tri smjene kako bi se zadovoljila potražnja u svijetu“, saopćila je uprava kompanije.

Novi posao će dobiti uglavnom proizvodni radnici, kontrolori i inženjeri, a svi radnici koji budu angažirani na proizvodnim linijama morat će proći specijalnu obuku.

Uprava JLR-a je najavila da će hiljade novih radnika biti primljeno na poslovima koji će biti otvoreni u skladu sa planom kompanije da povećava proizvodnju.

Vlasnik Jaguar Land Rovera, kompanija Tata Motors, planira udvostručiti ulaganja u brend JLR na 2,4 milijarde američkih dolara godišnje, premda je kompanija svjesna da je veliki izazov održanje visoke granice zarade, kao ključni generator profita.

Rast prihoda

JLR je uspio, za relativno kratko vrijeme, postati glavni faktor rasta korporacije Tata, nakon što je osiguran visok rast u posljednjih nekoliko kvartala, snažnim povećanjem prihoda i profitnih margina.

„U posljednjih pet do šest godina JLR je izdvajao oko 700 do 800 miliona britanskih funti godišnje za razvoj proizvoda i modernizaciju. U narednom periodu će se taj iznos udvostručiti“, izjavio je C.  Ramakrishnan, finansijski direktor Tate.

JLR je doprinio s 95 posto profitu kompanije u tromjesečju koje je završeno u decembru, dok je profitna margina iznosila 20 posto, što je tri puta više nego što Tata ostvaruje na indijskim poslovima.

Prodaja novog kompaktnog terenca Evoque najviše je doprinijela rastu prihoda JLR u trećem tromjesečju fiskalne godine, a najveći rast isporuka zabilježen je u Rusiji i Kini.

Posao Tate sa italijanskim Fiatom, međutim, ne ide kako se očekivalo jer zajednički projekat ne daje očekivane finansijske rezultate, niti prodaja raste. 

Dvije kompanije pokušavaju naći rješenja kako bi se unaprijedile isporuke Fiata na indijskom tržištu, saopćila je uprava Tate.

Proizvodnja modela Range Rovera Evoque u pogonu Land Rovera Halewood počela je sredinom prošle godine.

Izvor: Agencije