Jagland i Timmermans: Erozija podrške međunarodnim standardima

Svjedočimo kršenju slobode izražavanja, toleranciju diskriminacije te selektivnom primjenjivanju vladavine prava (EPA)

Generalni sekretar Vijeća Evrope Thorbjorn Jagland i prvi potpredsjednik Evropske komisije Frans Timmermans pozvali su vlade i političare opozicije evropskih država da se dodatno posvete promociji i održavanju standarda ljudskih prava.

U zajedničkoj izjavi povodom Dana ljudskih prava, 10. decembra, ukazali su na alarmantna upozorenja i jasnu eroziju podrške međunarodnim standardima.

“Dan ljudskih prava 2017. godine je trenutak da se osvrnemo na situaciju i pozovemo na zajedničku akciju. Trendovi u Evropi pokazuju da sveopća posvećenost zaštiti ljudskih prava nije na istom nivou kao ranije.”

Provoditi vladavinu prava

“Svi smo svjedočili zabrinjavajućim primjerima kao što su kršenje slobode izražavanja, tolerancija diskriminacije te selektivno primjenjivanje vladavine prava”, navedeno je u zajedničkoj izjavi.

Jagland i Timmermans napominju da mir i stabilnost Evrope zavise od demokratije, vladavine prava i punog poštivanja ljudskih prava.

“Sve naše evropske države se moraju ponovo posvetiti kulturi ljudskih prava te provoditi vladavinu prava. Samo tada svaki građanin Evrope može iskoristiti priliku da živi punim životom bez diskriminacije ili zloupotrebe”, navedeno je u zajedničkoj izjavi, saopćeno je iz Vijeća Evrope.

Izvor: Agencije