Jadranka Kosor: Isprika BiH

'Isprike susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercegovini. Svim narodima', napisala je Kosor (EPA)

Bivša premijerka Republike Hrvatske Jadranka Kosor uputila je putem društvene mreže Twitter izvinjenje Bosni i Hercegovini i njenim narodima. Iako nije decidno spomenula na šta se referira, reakcija je uslijedila nakon izjave predsjednice Hrvatske Kolinde Grabar-Kitarović da je BiH nestabilna zemlja pod kontrolom militantnog islama.

Nekadašnja hrvatska premijerka je na Twitteru napisala da upućuje izvinjenje susjednoj i prijateljskoj Bosni i Hercegovini i svim narodima.

 

 

Predsjednica Republike Hrvatske Kolinda Grabar-Kitarović je tokom posjete Izraelu kazala da je Bosna i Hercegovina pod kontrolom militantnog islama.

Tokom razgovora s predsjednikom Izraela, Reuvenom Rivlinom, Grabar-Kitarović je rekla kako njena zemlja trpi zbog migrantskog problema, za koji je kazala kako nije sasvim sličan u velikom dijelu Evrope.

Predsjednica Hrvatske je Rivlinu rekla da razlikuje migrante od izbjeglica, i dodala kako je Hrvatska spremna pružiti azil izbjeglicama, ali i kako migranti koji traže bolji način života moraju poštovati međunarodne granice. Migranti zapravo ne žele ostati u Hrvatskoj, rekla je, nego samo doći do Njemačke.

Iako gotovo svi tvrde da su sirijske izbjeglice, većinom su zapravo afrički ili pakistanski migranti, koji se pokušavaju probiti preko granice iz Bosne i Hercegovine, za koju je Grabar-Kitarović rekla kako je vrlo nestabilna i kako su je u određenom pogledu preuzeli ljudi povezani s Iranom i terorističkim organizacijama, prenio je Jerusalem Post.

Izvor: Al Jazeera i agencije