Jacobson: Platforma Srbije je smetnja

Thaci se prije razgovora sa Beogradom konsultuje sa srpskom zajednicom na sjeveru Kosova (Reuters)

Platforma Srbije za Kosovo predstavlja smetnju za dijalog Beograda i Prištine, izjavila je u intervjuu za Glas Amerike američka ambasadorica na Kosovu Tracey Ann Jacobson.

U intervjuu za albansku redakciju Glasa Amerike, Jacobson je rekla kako je iznimno značajno da se kosovski premijer Hashim Thaci savjetuje s predstavnicima srpske zajednice na Kosovu prije svakog sastanka s premijerom Srbije Ivicom Dačićem.

“Moja je Vlada u cijelosti usredotočena na dijalog, koji se pod okriljem Evropske unije odvija u Briselu. I kosovska Vlada je na to usredotočena. Svjedoci smo nekih dobrih rezultata tog dijaloga tokom ove godine, a nadamo se i budućim rezultatima 2013. oko nekih važnih stvari”, rekla je Jacobson.

“Bilo kakva druga inicijativa, poput platforme, je ometanje koje ne pomaže”, naglasila je.

“Dugotrajno partnerstvo”

Američka je ambasadorica izrazila nadu da će dijalog dovesti do normalizacije odnosa između Srbije i Kosova.

“Smatram da se dijalog odvija u smjeru budućeg rješenja koje će dovesti do stabilnosti u zemlji, do stranih ulaganja i privrednog razvoja, do pozitivnih promjena u životu običnih ljudi koji su na neki način postali taoci ove situacije”, kazala ja Jacobson.

Ona je istakla kako su Sjedinjene Države jako ponosne na svoju ulogu u napretku Kosova, te na “dugotrajno partnerstvo” s Kosovom, kao i na dobro donose i saradnju s manjinama na Kosovu, te na američke projekte vezane uz lokalnu samoupravu i općine.

Jacobson je najavila da će se svestrana pomoć i podrška SAD-a Kosovu nastaviti i u narednim godinama, dodajući kako ne očekuje znatnije smanjenje sredstava za tu namjenu.

“Naša posvećenost Kosovu rezultat je dvostranačkog konsenzusa, koji dijele i Kongres i administracija. Kosovo je jedna velika investicija za nas”, rekla je američka ambasadorica.

Izvor: Agencije