Jacenjuk opet izabran za premijera Ukrajine

Ukrajinski parlament ponovno je izabrao Arsenija Jacenjuka za  premijera, a Volodimira Grojsmana, bliskog saveznika predsjednika Petra Porošenka, za novog predsjednika Parlamenta.

Zastupnici su potvrdili Jacenjuka s 341 glasom za i dva protiv na inauguracijskoj sjednici Vrhovne Rade, čiji su zastupnici izabrani na izborima 26. listopada.

„Imamo povijesnu zadaću očuvanja naše države i naše neovisnosti“, istaknuo je Jacenjuk.

„Zemlja je u ratu. Ruska vojna intervencija nije drugo do povreda naše teritorijalne cjelovitosti i naše neovisnosti, pokušaj uništenja Ukrajine“, dodao je.

Specijal: Kriza u Ukrajini

Nešto ranije su s 359 glasova za predsjednika Parlamenta izabrali Grojsmana, člana Porošenkovog bloka.

Novim jednodomnim Parlamentom čvrsto dominira koalicija pet prozapadnih stranaka, koje zajedno imaju 302 od 418 mjesta.

U toj su koaliciji zastupničke grupe BPP, Narodne fronte, Saveza Samopomoć, Radikalne stranke Olega Ljaška i Otadžbine (Batkivščina) Julije Timošenko.

Svih 450 mjesta u Parlamentu nije popunjeno jer izbori nisu održani u istočnim područjima pod kontrolom ruskih separatista kao ni na Krimu.

Očekuje se da će novi kabinet biti formiran na sljedećoj sjednici u utorak.

Većina dovoljna za ustavne promjene

Nekoliko sati nakon otvaranja prve parlamentarne sjednice, pet prozapadnih stranaka dogovorilo se o koaliciji, pod nazivom Europska Ukrajina, koja bi trebala provesti reforme potrebne da bi zemlja izašla iz krize i približila se Zapadu.

Ukupno 302 zastupnika saveza dovoljna su većina i za izmjenu Ustava.

Jacenjuk, premijer od revolucije u veljači, snažno se zalagao za pristupanje Ukrajine EU-u i NATO-u.

Umjereniji, prozapadni Porošenko rekao je Parlamentu da Ukrajinci ne žele da njihova zemlja postane federacija, odgovarajući na pozive Rusije na ustavne promjene.

„Većina ljudi vidi Ukrajinu kao jedinstvenu državu“, rekao je u govoru emitiranom na televiziji.

Prozapadna koalicija ima za cilj pristupanje Ukrajine NATO-u, iako stručnjaci smatraju da je ta perspektiva još poprilično daleko.

Ukrajinski neovisni portal The Insider piše da je ruski predsjednik Vladimir Putin zaprijetio ukrajinskom kolegi Porošenku da će pokrenuti ofenzivu na istoku Ukrajine ako Kijev ne odustane od NATO-a i EU-a i ne prizna separatističke pokrajine na istoku.

Izvor: Al Jazeera i agencije