Jača vojna saradnja SAD-a i Iraka

Amerikanci trenutno iračkim trupama pomažu da koriste novo oružje (AFP)

Sjedinjene Američke Države pripremaju se za pregovore s Irakom o dugoročnoj vojnoj vezi dvaju zemalja koja će možda uključiti veću američku ulogu u obuci iračkih vojnika, izjavila je glavna savjetnica ministra odbrane Leona Panette.

Michele Flournoy, koja u petak napušta Pentagon, kazala je u intervjuu za mali broj američkih novinara da je administracija SAD-a spremna razmotriti iračke sugestije o vojnoj saradnji.

„Unaprijed se radujemo što ćemo sjesti s Iračanima u predstojećih mjesec ili dva i početi razmišljati na koji način oni žele raditi sa američkom vojskom“, kazala je Flournoy.

Snage SAD-a su se povukle iz Iraka u decembru nakon devetogodišnjeg rata.

Panetta optimističan

Obje strane su razmatrale mogućnost da u Iraku ostane nekoliko hiljada američkih vojnika koji bi obučavali iračke snage sigurnosti, ali nisu mogli postići dogovor prije isteka ugovora iz 2008. prema kojem su se sve američke trupe trebale povući.

Prema ovom ugovoru, obuka je ograničena na grupu američkih vojnika i civila u Bagdadu koji Iračanima pomažu da koriste novo oružje.

Dodatna obuka je hitno potrebna iračkim snagama sigurnosti jer su iračka vojska i policija uglavnom obučeni za suzbijanje unutrašnjih pobuna, a ne odbrane od vanjskih prijetnji, saopćio je američkom Kongresu generalni inspektor za obnovu Iraka Stuart W. Bowen.

Oružane snage Iraka nisu u stanju braniti zračni suverenitet države. Irak je sklopio ugovor za kupovinu F-16 borbenih aviona proizvedenih u SAD-u.

Portparol Pentagona George Little kazao je u nedjelju da je Panetta optimističan o dugoročnom stanju u Iraku bez obzira na smrtonosne sektaške sukobe u zemlji.

„Ministar vjeruje da Iračani imaju istinsku priliku da stvore budućnost veće sigurnosti, te da ih besmisleni nasilni činovi neće spriječiti da ostvare taj cilj“.

„Sjedinjene Države su posvećene čvrstoj sigurnosnoj vezi s Irakom“.

Izvor: Agencije