Jača konkurentnost kineskog juana

Australija je potpisala ključni sporazum o zamjeni valuta sa kineskom centralnom bankom (Reuters)

Kineski juan je na pravom putu da postane glavna referentna valuta u državama Azije i Pacifika, objavio je Institut Peterson za međunarodnu ekonomiju (PIIE) iz Washingtona.

Dvije najnovije studije Instituta govore o rastućem utjecaju juana prema američkom dolaru u Aziji, prenijela je kineska državna novinska agencija Xinhua.

Paul Bloxham, vodeći ekonomista banke HSBC za Australiju i Novi Zeland, rekao je za Xinhua da posljednja valutna događanja predstavljaju samo početak.

“Mislim da je juanu suđeno da bude jedna od globalnih rezervnih valuta, s obzirom na veličinu Kine i njeno bogatstvo”, rekao je Bloxham.

Zamjena valuta

On tvrdi da je “veće korištenje kineske valute širom azijske regije samo korak ka gotovo neizbježno velikoj ulozi koju će juan imati”.

Prema istraživanju HSBC-a, među mnogim kompanijama u Kini prisutno je veliko povjerenje u budućnost juana kao ključne valute za globalnu trgovinu i investicije.

Andrew Skinner, direktor Ureda za globalnu trgovinu i finansije HSBC Australija rekao je za Xinhua da bi se kineska novčana jedinica u roku od tri godine mogla naći među tri vodeće svjetske valute.

Krajem marta, Australija je potpisala ključni sporazum o zamjeni valuta sa kineskom centralnom bankom, vrijedan 30 milijardi dolara.

Kina ima preko 20 sporazuma o zamjeni valuta u bilateralnoj trgovini sa zemljama unutar i van Azije, ukupne vrijednosti od 157 milijardi dolara.

Izvor: Agencije