Oglasi

Izvoz američke vojne opreme porastao 33 posto

Kongres SAD-a je dao saglasnost za prodaju vojne opreme ove godine u iznosu od 55,6 milijardi dolara.
OružjeOva odluka omogućit će SAD-u da prisiljava druge zemlje da kupuju njihovo oružje, kao što je to sada s TurskomEPA - Ilustracija

Prodaja američke vojne opreme drugim državama porasla je za 33 posto te iznosi 55,6 milijardi dolara za fiskalnu godinu koja je završila 30. septembra, rekli su američki zvaničnici, prenosi Hina.

Djelomični uzrok povećanja izvoza američke vojne opreme je plan administracije Donalda Trumpa "Kupuj američko", koji je predstavljen u aprilu, a smanjio je prepreke izvozu i poticao američke službenike da preuzmu veću ulogu u povećanju inozemnog poslovanja američke vojne industrije.

Države kupuju oružje od američkih kompanija na dva načina: direktnom komercijalnom prodajom, dogovorenom između vlade i kompanije, ili inozemnom vojnom prodajom, kada strana vlada uspostavlja kontakt s Ministarstvom odbrane SAD-a preko američke ambasade.

Manje prijava nego lani

Oba načina zahtijevaju odobrenje američke vlade.

Prijave za prodaju oružja u vrijednosti od gotovo 70 milijardi dolara ove su godine pristigle u Kongres, što je iznos malo manji od prošlogodišnjeg, rekao je američki zvaničnik.

Kongres je dao saglasnost za prodaju vojne opreme u iznosu od 55,6 milijardi dolara.

Najveći američki izvoznici oružja su Boeing Co, Lockheed Martin Corp, Raytheon Co, General Dynamics Corp i Northrop Grumann Corp.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.