Izvori: Od Pentagona zatraženo 5.000 vojnika za Bliski istok

Pentagon iz cijelog svijeta redovno dobija, ali i odbija zahtjeve za slanje dodatnih snaga (EPA)

Američko Ministarstvo obrane razmatra zahtjev američke vojske o slanju još 5.000 vojnika na Bliski istok, zbog sve većih napetosti s Iranom, rekla su dvojica neimenovanih američkih dužnosnika, a prenosi Reuters.

Teheran i Washington ovog su mjeseca zaoštrili retoriku, nakon odluke predsjednika SAD-a Donalda Trumpa da pokuša potpuno ukinuti iranski izvoz nafte i ojačati američko vojno prisustvo u Zaljevu, reagirajući time na navode iranske prijetnje.

Dužnosnici, koji su željeli ostati neimenovani, rekli su za Reuters da je zahtjev stigao iz centralne komande američke vojske, dodavši da nije jasno hoće li Pentagon taj zahtjev odobriti.

Dobiju, pa odbiju zahtjev

Pentagon od američkih komandi diljem svijeta redovno dobija, ali i odbija zahtjeve za slanje dodatnih snaga.

Jedan od dužnosnika kazao je da bi ti dodatni vojnici služili u odbrambene svrhe.

Nije poznato hoće li bilo kakav zahtjev na kraju biti upućen i Bijeloj kući.

Čini se da je to najnoviji zahtjev za slanje dodatnih vojnika nakon, kako su američki dužnosnici rekli, uvjerljivih prijetnji iz Irana američkim snagama i interesima na Bliskom istoku, prenosi Reuters.

SAD nije javno pokazao nikakve dokaze o tome o kakvoj je prijetnji riječ.

Pentagon bez komentara

Pentagon je takve navode odbio komentirati.

“Što se tiče dugoročne politike, nećemo raspravljati, niti spekulirati o mogućim budućim planovima i zahtjevima za slanjem vojnika”, rekla je glasnogovornica Pentagona Rebecca Rebarich.

Vršilac dužnosti ministra odbrane Patrick Shanahan kazao je ranije da su “mjere koje je poduzeo Pentagon, premda je prijetnja iz Irana i sa Bliskog istoka ostala velika, zaustavile mogućnost napada na američke snage”.

Iranske reakcije

Američka vojska ubrzala je razmještanje nosača aviona na Bliskom istoku te je poslala bombardere i raketne sisteme Patriot na to područje.

Trump je upozorio da će se Iran suočiti s “jakim snagama” budu li napadnuti američki interesi na Bliskom istoku.

Iranski vrhovni vođa, ajatolah Ali Khamenei, rekao je u srijedu da će iranska omladina svjedočiti propasti Izraela i američke civilizacije.

Prethodno je predsjednik Islamske Republike Hassan Rouhani zatražio proširene, ratne, izvršne ovlasti, kako bi bolje odgovorio na “ekonomski rat” iniciran povlačenjem SAD-a iz međunarodnog nuklearnog sporazuma velikih sila i Teherana te američkim sankcijama koje su uslijedile.

Izvor: Agencije