Izvor: Tursko odbacivanje plana NATO-a nije ucjena

Sirija, Turska, Vojska
Turska odbija podržati plan dok ne dobije veću podršku u borbi protiv sirijske kurdske milicije (EPA)

Turska ne ucjenjuje NATO odbacivanjem odbrambenog plana za baltičke zemlje i Poljsku već ona ima puno pravo veta u Savezu, izjavio je u ponedjeljak turski sigurnosni izvor uoči samita NATO-a u Londonu.

Reuters je prošle sedmice objavio da Turska odbija podržati odbrambeni plan NATO-a za baltičke zemlje i Poljsku sve dok ne dobije veću podršku u borbi protiv sirijske kurdske milicije (Jedinice narodne zaštite – YPG), koju smatra “terorističkom organizacijom”, prenijela je Hina.

“NATO je institucija u kojoj Turska uživa puno pravo na veto, političko i vojno, a postoje određene procedure”, rekao je izvor. 

“Nema govora o turskoj ucjeni, takva izjava je neprihvatljiva.”

NATO treba formalnu potvrdu 29 članica za svoj plan kojim se nastoji unaprijediti odbrana Poljske, Litvanije, Latvije i Estonije od bilo kakvih prijetnji iz susjedne Rusije.

Turski diplomatski izvor kasnije je rekao da je Turska “otvorena za ponude” i da generalni sekretar NATO-a Jens Stoltenberg pokušava postići kompromis među saveznicima.

Napeti odnosi zbog brojnih pitanja

Odnosi Turske i saveznika u NATO-u napeti su zbog brojnih pitanja, od odluke Ankare da nabavi ruski protuzračni raketni sistem S-400 do politike u Siriji.

Turska, koja ima drugu najveću vojsku u NATO-u, želi da savez formalno proglasi YPG terorističkom grupom, koja ima glavnu ulogu u Sirijskim demokratskim snagama (SDF), koje podržava SAD.

Turski ministar vanjskih poslova Mevlut Cavusoglu optužio je prošle sedmice francuskog predsjednika Emmanuela Macrona za promicanje terorizma svojom podrškom YPG-u, nakon što je Macron Turskoj rekao da ne očekuje solidarnost NATO-a nakon invazije na Siriju.

Macron je, također, kritizirao transatlantski savez uoči samita u Londonu 3. i 4. decembra, rekavši da se nalazi u stanju “moždane smrti”.

Turski predsjednik Recep Tayyip Erdogan kritizirao je njegove primjedbe u petak i kazao francuskom čelniku da “provjeri je li on u stanju moždane smrti”.

Izvor: Agencije