Izvor: EU za odgađanje Brexita, ali traži datum

Dok Velika Britanija čeka odluku Bruxellesa na zahtjev Londona za produljenjem roka za Brexit, koji istječe 31. listopada, iz Europske unije stiže potvrda da 27 članica načelno podržava odgodu, ali i dalje raspravlja o trajanju odgode.

Pozivajući se na neimenovani izvor, agencija AFP javlja kako se to moglo doznati nakon sastanka veleposlanika u Bruxellesu, održanog u srijedu.

“Svi su se usuglasili za odgodu kako bi se izbjegao neuredni Brexit. O trajanju odgode i dalje se razgovara”, dodao je isti izvor.

Britanski premijer Boris Johnson prošlog je tjedna s Bruxellesom dogovorio sporazum, ali ga Parlament nije ratificirao te je bio primoran, mimo svoje volje, zatražiti odgodu izlaska predviđenog za 31. listopada. 

U međuvremenu je predsjednik Europskog vijeća Donald Tusk preporučio državama članica EU-a da prihvate treću odgodu, do 31. siječnja.

Odgodu mora jednoglasno odobriti svih 27 članica. One su to već učinile dva puta, oba puta uz negodovanje Pariza, koji je na kraju pristao, javlja Hina pozivajući se na AFP. 

Zakon ‘na čekanju’

Britanski je Parlament u utorak navečer odbio prijedlog britanske vlade za ubrzanu proceduru za donošenje zakona o povlačenju s ciljem izlaska Velike Britanije iz Europske unije sljedećeg tjedna.

Zastupnici su načelno podržali tu regulativu, ali je obaranjem ubrzane procedure premijer Johnson izgubio kontrolu nad procesom i mogućnost provođenja Brexita krajem mjeseca.

Nakon takve odluke Parlamenta Johnson je zakon o povlačenju stavio na čekanje.

Iz vlade poručuju da će tražiti prijevremene izbore ne odluči li se Bruxelles na tromjesečno produljenje.

Irska vlada želi izbjeći rizik

Irski premijer Leo Varadkar rekao je kako je moguće da se čelnici EU-a sastanu već u petak ne usuglase li se kroz kontakte s predsjedavajućim Europskog vijeća Donaldom Tuskom o mogućem produljenju roka za Brexit, javlja Fena, pozivajući se na Reuters.

“Bude li konsensuza, možemo učiniti to u pisanom postupku. Ne bude li ga, morat ćemo sazvati sastanak Europskog vijeća kako bismo raspravljali hoćemo li odobriti produljenje, na koje razdoblje i pod kakvim uvjetima”, poručio je Varadkar.

Prema njegovim riječima, irska vlada uvijek je govorila kako želi izbjeći rizik nepostizanja sporazuma i to je pristup koji namjeravaju zauzeti.

“Zastupnici će obnoviti fleksibilno produljenje koje je bilo odobreno bivšoj premijerki Theresi May. Nadam se da će [britanski] Parlament sada djelovati razumnom brzinom u zaključenju sporazuma o povlačenju”, izjavio je irski čelnik.

Njemačka nije protiv produženja roka

Iz Berlina su poručili kako se Njemačka neće protiviti bilo kakvom prijedlogu EU-a da Velikoj Britaniji odobri produljenje roka za napuštanje europskog bloka nakon 31. listopada.

“Ne mogu predvidjeti ishod konzultacija, ali u ime savezne vlade mogu reći da Njemačka neće stajati na putu produljenja [roka]”, rekao je Steffen Seibert, glasnogovornik kancelarke Angele Merkel.

Oglasio se i čelnik britanske oporbe Jeremy Corbyn, koji je ponovio ponudu Johnsonu da pristane na “razuman vremenski okvir” za usvajanje zakona o Brexitu, priopćio je glasnogovornik laburista.

Naveo je kako će laburisti podržati svaku inicijativu za izbore bude li uklonjena prijetnja napuštanja EU-a bez sporazuma.

“Jeremy Corbyn ponovio je ponudu laburista premijeru da pristane na razuman vremenski okvir za debatu o izmjenama u Sporazumu o povlačenju i istaknuo da će laburisti podržati opće izbore tek kad prijetnja napuštanja EU-a bez sporazuma bude uklonjena sa stola”, navodi glasnogovornik, a prenosi Reuters.

Mogući izbori najranije krajem novembra

Britanski mediji javljaju, pozivajući se na izvore u vladi, da će Johnson, odobri li EU dulju odgodu izlaska te zemlje iz Unije do veljače, tražiti od Parlamenta raspisivanje prijevremenih izbora.

No, britanski premijer ne može sam raspisati izbore nego mu treba suglasnost Parlamenta, podsjeća Hina.

Oporba je ranije isključivala mogućnost održavanja prijevremenih izbora, uvjetujući to osiguravanjem da Velika Britanija ne izađe iz Unije bez sporazuma.

Prema izvorima iz pojedinih stranaka, Liberalni demokrati i Škotska nacionalna stranka (SNP) mogli bi podržati izbore ako bude odobrena tromjesečna odgoda.

Corbyn je nakon odbacivanja brze procedure u Parlamentu ponudio Johnsonu da zajedno rade na razumnom tempu donošenja zakona o provedbi sporazuma o razlazu s EU-om, koji bi omogućio Parlamentu da ga temeljito analizira.

Kad bi na britanskoj političkoj sceni bio postignut dogovor o prijevremenim izborima, najraniji datum izbora bio bi 28. studenoga jer zakon propisuje da od dana kad Parlament raspiše izbore do samih izbora mora proći najmanje 25 dana.

Izvor: Al Jazeera i agencije