Izvjestiteljica UN-a traži da Saudijci otvore suđenje za Khashoggijevo ubistvo

Saudijska Arabija mora snositi odgovornost za vansudsko ubistvo Khashoggija, tvrdi Agnes Callamard (Arhiva)

Tajna saslušanja 11 osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija ispod su međunarodnih standarda i trebaju biti otvorena za javnost, izjavila je Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija.

Callamard, koja vodi međunarodnu istragu o ubistvu koje se dogodilo 2. oktobra u zgradu saudijske ambasade u Istanbulu, pozvala je Saudijsku Arabiju da objavi imena optuženih i informacije o ostalih 10 osoba koje su ranije uhapšene.

U izjavi, ona se osvrnula na diplomate iz Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koje su prisustvovale nekim saslušanjima, od ukupno četiri.

„Oni riskiraju da budu sudionici u potencijalnom ometanju pravde, kao i u mogući saučesnici, ukoliko se pokaže da su suđenja bila narušena kršenjem zakona o ljudskim pravima“, rekla je ona.

Ranije, Callamard je izjavila da dokazi upućuju na to da je Khashoggi, kritičar saudijske vlasti i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, žrtva brutalnog ubistva s predumišljajem koje su planirali i počinili zvaničnici države Saudijske Arabije.

Sumnja u pošteno suđenje

Ona je rekla da je njen tim, tokom boravka u Istanbulu, imao priliku pristupiti dijelovima „jezivog audiomaterijala“ do kojeg su došle turske obavještajne agencije.

Također, navela je da je Saudijska Arabija ozbiljno podrivala napore turskih vlasti da istraži zločin u Istanbulu, ali je i izra „veliku sumnju“ u pošteno suđenje za 11 osoba koje Saudijska Arabija tereti za učešće u Khashoggijevom ubistvu.

Ujedinjeni narodi tvrde da je Callamard odluku da istraži ubistvo donijela sama, te da nije riječ o zvaničnoj istrazi UN-a.

Khashoggijevo tijelo još nije pronađeno.

Američke obavještajne agencije vjeruju da je operaciju u Istanbulu naredio Bin Salman.

Rijad, međutim, negira da je moćni prestolonasljednik učestovao u akciji, navodeći da su za ubistvo odgovorni “odmetnuti” saudijski elementi, koji su postupali po vlastitom nahođenju.

Izvor: Agencije