Oglasi

Izvjestiteljica UN-a traži da Saudijci otvore suđenje za Khashoggijevo ubistvo

Tajna saslušanja 11 osumnjičenih za ubistvo ispod su međunarodnih standarda, upozorila je Agnes Callamard.
Callamard je rekla da je njen tim u Istanbulu imao priliku pristupiti dijelovima 'jezivog audiomaterijala' o ubistvu KhashoggijaArhiva

Tajna saslušanja 11 osumnjičenih za ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija ispod su međunarodnih standarda i trebaju biti otvorena za javnost, izjavila je Agnes Callamard, specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija.

Callamard, koja vodi međunarodnu istragu o ubistvu koje se dogodilo 2. oktobra u zgradu saudijske ambasade u Istanbulu, pozvala je Saudijsku Arabiju da objavi imena optuženih i informacije o ostalih 10 osoba koje su ranije uhapšene.

U izjavi, ona se osvrnula na diplomate iz Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija koje su prisustvovale nekim saslušanjima, od ukupno četiri.

„Oni riskiraju da budu sudionici u potencijalnom ometanju pravde, kao i u mogući saučesnici, ukoliko se pokaže da su suđenja bila narušena kršenjem zakona o ljudskim pravima“, rekla je ona.

Ranije, Callamard je izjavila da dokazi upućuju na to da je Khashoggi, kritičar saudijske vlasti i prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana, žrtva brutalnog ubistva s predumišljajem koje su planirali i počinili zvaničnici države Saudijske Arabije.

Sumnja u pošteno suđenje

Ona je rekla da je njen tim, tokom boravka u Istanbulu, imao priliku pristupiti dijelovima „jezivog audiomaterijala“ do kojeg su došle turske obavještajne agencije.

Također, navela je da je Saudijska Arabija ozbiljno podrivala napore turskih vlasti da istraži zločin u Istanbulu, ali je i izra „veliku sumnju“ u pošteno suđenje za 11 osoba koje Saudijska Arabija tereti za učešće u Khashoggijevom ubistvu.

Ujedinjeni narodi tvrde da je Callamard odluku da istraži ubistvo donijela sama, te da nije riječ o zvaničnoj istrazi UN-a.

Khashoggijevo tijelo još nije pronađeno.

Američke obavještajne agencije vjeruju da je operaciju u Istanbulu naredio Bin Salman.

Rijad, međutim, negira da je moćni prestolonasljednik učestovao u akciji, navodeći da su za ubistvo odgovorni "odmetnuti" saudijski elementi, koji su postupali po vlastitom nahođenju.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.