Izvjestiteljica UN-a: Samit G20 prilika da se izvrši pritisak na S. Arabiju

Agnes Callamard je, također, pozvala na restrikcije saudijskog pristupg tehnologijom za nadzor (Reuters)

Agnes Callamard, ekspert Ujedinjenih naroda koji je istraživao ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija, izjavila je da sljedeći samit grupe G20 nudi priliku da se izvrši pritisak na Saudijsku Arabiju.

Callamard, specijalna izvjestiteljica UN za vansudska pogubljenja, prošlog mjeseca je objavila da je pronašla „kredibilne dokaze“ koji povezuju saudijskog prijestolonasljednika Mohammeda bin Salmana s ubistvom Khashoggija u saudijskom konzulatu u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Callamard je svoj izvještaj predstavila Ujedinjenim nacijama.

“Politička odgovornost za G. Khashoggija znači da se slučaj ne premješta negdje drugo, kako bi se osiguralo da politički sistem u Sjedinjenim Američkim Državama ili drugim zemljama ne postane saučesnik tog međunarodnog zločina“, rekla je Callamard u Washingtonu.

G20 je forum međunarodnih lidera koji se sastoji od 19 zemalja i Evropske unije. Općenito gledajući, na grupu otpada 80 posto svjetske ekonomije, a ubuhvata dvje trećine stanovništva planete. Njen primarni cilj je da unapređuje međunarodnu finansijsku stabilnost.

‘Prepoznati da je država izvršila ubistvo’

Izvjestiteljica UN-a tvrdi da je ključno prepoznati da je država izvršila ubistvo Khashoggija, koji je zadavljen i raskomadan ubrzo nakon što je ušao u saudijski konzulat u Istanbulu.

Saudijska Arabija uporno negira umiješanost Bin Salmana u ubistvo.

Saudijski zvaničnici su na početku negirali da je kolumnist Washington Posta ubijen u konzulatu, već su tvrdili da je napustio objekat. Kraljevina je nekoliko puta mijenjala priču o zločinu, da bi kasnije priznala da je Khashoggi ubijen, te je odgovornost prebacila na „odmetnute“ agente.

Saudijski državni tužilac je u novembru prošle godine podigao optužnice protiv 11 neimenovanih osumnjičenika, uključujući i pet osoba koje bi se mogle suočiti s smrtnom kaznom.

Govoreći o saudijskom objašnjenju da su za ubistvo odgovorni odmetnuti agenti, Callamard je rekla:

„Do sada su neke zapadne zemlje primijenile sankcije za pojedince. No, veoma je važno da radimo ono što se tiče Saudijske Arabije, a ne nekih 15 ili 17 pojedinaca“, rekla e ona.

Callamard je, također, pozvala na restrikcije saudijskog pristupa tehnologijom za nadzor, govoreći da je vlada iz Rijada pokazala da joj se „ne može vjerovati“.

Izvor: Al Jazeera i agencije