Izvjestiteljica UN-a poziva SAD na akciju zbog ubistva Khashoggija

Turski zvaničnici tvrde da je tijelo Jamala Khashoggija raskomadano te da su ostaci uklonjeni iz zgrade konzulata (Anadolija)

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih nacija Agnes Callamard i Hatice Cengiz, vjerenica ubijenog novinara Jamala Khashoggija, upozorile su da bi demokratske vrijednosti svijeta mogle biti ugrožene ukoliko Saudijska Arabija izbjegne odgovornost za zločin.

Na skupu u Londonu, održanom u utorak navečer, one su pozvale međunarodnu zajednicu da počne djelovati u skladu sa zaključcima izvještaja koji je Callamard objavila 19. juna. Njena šestomjesečna istraga polučila je zaključak da je nestanak Khashoggija „državno ubistvo“, koje su izvršili agenti Saudijske Arabije koristeći državne resurse.

„Voljelia bih da se ovaj izvještaj koristi kao sredstvo za sprečavanje pokušaja da nas ušutkaju“, kazala je Cengiz na konferenciji u sjedištu Amnesty Internationala.

Ona je pozvala evropske zemlje da „ozbiljnije shvate izvještaj“.

„Nažalost, otkako je izvještaj objavljen, nije bilo ozbiljnijih nastojanja da se zločinci koji su ovo učinili kazne, a niti podrške zemalja članica Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija“, dodala je.

‘Bijela kuća ne poštuje ustavne obaveze’

U izvještaju Agnes Callamard stoji da bi trebalo sagledati individualnu odgovornost za Khashoggijevo ubistvo, te da postoje „kredibilni dokazi“ o umiješanosti visokih saudijskih zvaničnika u zločin, među kojima je i prijestolonasljednik Mohammed bin Salman.

U njemu se, također, navodi da se ubistvo treba tretirati zločinom pod međunarodnom jurisdikcijom, te se generalni sekretar UN-a Antonio Guterres poziva da okupi grupu eksperata koja bi provela međunarodnu istragu o ubistvu kolumniste Washington Posta.

Callamard je kritikovala inertnost Sjedinjenih Američkih Država, govoreći da ta zemlja „ima pravosuđe i interes da preduzme akciju“.

„Ako CIA ima informacije o ubistvu, ne znam kako one mogu štetiti nacionalnoj sigurnosti. Oni bi nam trebali reći više o tome šta se dešavalo uoči izvršenja zločina, te ko je poticao, ili čak naredio ubistvo. Sve su to informacije koje CIA možda posjeduje. Kongres ih je tražio, dok Bijela kuća ne poštuje ustavnu obavezu da ih objavi“, rekla je Callamard.  

Jamal Khashoggi, saudijski književnik i novinar koji je živio u egzilu u SAD-u, ubijen je 2. oktobra 2018. godine u saudijskom konzulatu u Istanbulu.

Nakon serije kontradiktornih informacija o zločinu, Saudijska Arabija je priznala da je Khashoggi ubijen u zgradi konzulata, ali da su zločin počinili „odmetnuti agenti“.

Izvor: Al Jazeera