Izvjestiteljica UN-a: Khashoggijevo ubistvo je međunarodni zločin

Agnes Callamard je smatra da Vijeće sigurnosti UN-a nije istinski i s dovoljno ozbiljnosti pristupilo Khashoggijevom slučaju (Anadolija)

Specijalna izvjestiteljica Ujedinjenih naroda (UN) Agnes Callamard izjavila je da je ubistvo saudijskog novinara Jamala Khashoggija narušilo međunarodne odnose i dodala da je riječ o međunarodnom zločinu.

Nakon što je jučer objavila izvještaj o brutalnom prošlogodišnjem ubistvu novinara Washington Posta, izvjestiteljica UN-a u intervjuu za Anadoliju rekla je da je pozvala Vijeće UN-a za ljudska prava (UNHRC) da Khashoggijevo ubistvo tretira kao odskočnu dasku za preduzimanje veoma efektivnih mjera za prevenciju budućih ciljanih ubistava.

“Živimo u svijetu u kojem su pojedinci, uključujući novinare, borce za ljudska prava i disidente, na meti vlastitih vlada. Smatram da UNHRC ima priliku i odgovornost reagirati ili odgovoriti na takva ubistva”, rekla je Callamard.

Ističući da je UNHRC-u i članicama UN-a dala niz preporuka za uspostavu međunarodnog mehanizma za istrage ciljanih ubistava, Callamard je kazala da je sve te subjekte pozvala da preduzmu niz aktivnosti u konkretnom slučaju, Khashoggijevom ubistvu.

Predložila podizanje spomenika 

“Nadam se da će UNHRC podržati tu inicijativu i doprinijeti u realizaciji tog plana”, kazala je Callamard.

Također je kazala kako smatra da Vijeće sigurnosti UN-a nije istinski i s dovoljno ozbiljnosti pristupilo Khashoggijevom slučaju.

“To ubistvo bilo je međunarodni zločin kojim je prekršen niz odredbi međunarodnog prava i koje je izazvalo velike poremećaje u međunarodnim odnosima”, rekla je Callamard.

Izvjestiteljici UN-a odbijen je zahtjev da u okviru istrage o Khashoggijevom ubistvu posjeti Saudijsku Arabiju, a ona je kazala da je zvanični Rijad izabrao da ne želi sarađivati s njom.

“Rado ću iskoristiti priliku da sjednem i razgovaram sa zvaničnicima Saudijske Arabije ako imaju bilo kakve informacije ili dokaze za koje vjeruju da se ne podudaraju s onim što sam ja otkrila”, rekla je Callamard.

Vlasti Saudijske Arabije odbile su njen zahtjev i za ulazak u kompleks saudijskog konzulata u Istanbulu, u kojem je 2. oktobra prošle godine i ubijen novinar Khashoggi.

Callamard je kazala kako je turskim vlastima preporučila da u blizini saudijskog konzulata u Istanbulu podignu spomenik koji bi simbolizirao slobodu novinara i podsjećao na Khashoggija.

Pronašla ‘vjerodostojne dokaze’

U jučer objavljenom izvještaju specijalna izvjestiteljica UN-a za vansudska pogubljenja navela je da je pronašla “vjerodostojne dokaze” za daljnu istragu o individualnoj odgovornosti saudijskih zvaničnika u Khashoggijevom ubistvu, uključujući i princa Muhammeda bin Salmana.

Pozivajući Saudijsku Arabiju da se izvini Turskoj zbog “zloupotrebe diplomatskih privilegija i kršenja zabrane eksteritorijalne upotrebe sile”, izvještaj također potiče daljnju istragu od Antonija Gutteresa, generalnog sekretara UN-a.

Khashoggi je ubijen, a potom su njegovo tijelo uništili saudijski operativci ubrzo nakon što je ušao u Konzulat Saudijske Arabije u Istanbulu 2. oktobra prošle godine.

Vlasti Saudijske Arabije naknadno su priznale da je Khashoggi ubijen, a da nije napustio konzulat, kako su prvobitno tvrdile.

Potom su podigle optužnice protiv 11 osumnjičenih za ubistvo.

Izvor: Agencije