Izvjestilac UN-a: Život Juliana Assangea u opasnosti

Assangeovi simptomi ubrzo bi se mogli pretvoriti u stanje opasno za život, tvrdi izvjestilac UN-a (EPA)

Tretman osnivača WikiLeaksa Juliana Assangea, koga Washington optužuje za špijunažu i kome prijeti izručenje u SAD, ugrožava njegov život, ocijenio je u petak Nils Melzer, izvjestilac Ujedinjenih naroda o torturi i drugim oblicima okrutnog, nehumanog i degradirajućeg tretmana.

Izrazio je zabrinutost zbog pogoršanja Assangeovog zdravstvenog stanja nakon hapšenja i pritvora od početka godine, navodeći da je njegov život u opasnosti, prenosi Beta.

“Ako Velika Britanija ne promijeni ponašanje i nehumanu situaciju u kojoj je Assange, njegova izloženost arbitrarnosti i zlostavljanju mogla bi ga koštati života”, rekao je.

Još je kazao da je posebno zabrinut zbog novih medicinskih informacija iz nekoliko pouzdanih izvora, prema kojima je Assange ušao “u začarani krug anksioznosti, stresa, nemoći, što je tipično za osobe izložene produženoj izolaciji i stalnoj arbitrarnosti”.

Moguće stanje opasno za život

“Premda je teško sa sigurnošću predvidjeti razvoj tih simptoma, oni bi se ubrzo mogli pretvoriti u stanje opasno za život, kao što su zastoj srca ili nervni slom”, dodao je Melzer.

Assange je 11. aprila izbačen iz zgrade Ambasade Ekvadora u Londonu, u koju se sklonio 2012, i britanska policija odmah ga je uhapsila.

SAD je zatražio izručenje Assangea zbog 18 tačaka američke optužnice.

Ako u SAD-u bude osuđen za špijunažu i izdaju zbog objavljivanja tajnih državnih dokumenata, prijeti mu višedesetljetna zatvorska kazna.

Izvor: Agencije