Oglasi

Izvjestilac UN-a: Trump je najgori dezinformator na internetu

Kaye kazao da platforme kao što su Google, Facebook ili Twitter mogu pomoći u borbi protiv dezinformacija.
Vlade su istinski prestupnici po pitanju dezinformacija, poručio je KayeArhiva

Predsjednik SAD-a Donald Trump najgori je dezinformator na internetu, izjavio je specijalni izvjestitelj o slobodi izražavanja Ujedinjenih naroda David Kaye.

"Vlade su istinski prestupnici po pitanju dezinformacija. Problemom lažnih vijesti koje potiču od vlade trebali bi se pozabaviti novinari", rekao je Kaye, prenosi Politico.

Borba protiv dezinformacija

On je kazao da platforme kao što su Google, Facebook ili Twitter mogu pomoći u borbi protiv dezinformacija, ali ne bi trebalo da uklanjanju sadržaj.

"Platforme mogu uraditi tehničke stvari, sve dok ne ocjenjuju sadržaj... Ne mogu ga samo ukloniti i kazati ''to su lažne vijesti, uklonjene su sa platfome", istakao je Kaye.

Prema njegovim riječima, platforme bi trebalo da se fokusiraju na uklanjanje nepotrebnog sadržaja (spam) i loših botova.

Politico navodi da su Google, Facebook Twitter pod ogromnim pritiskom da se izbore protiv lažnih vijesti, uoči evropskih izbora zakazanih za maj 2019. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.