Izvjestilac EP-a za Tursku: Proces pristupanja EU-u ne smije se prekidati

Evropska unija, EU, Turska, Zastave
Sanchez Amor kaže da treba prevladati nedostatak povjerenja te je pozvao na reforme pravosuđa i politika prema medijima u Turskoj (EPA)

Turska treba ostati na putu prema članstvu u Europskoj uniji, rekao je u petak u Istanbulu Nacho Sanchez Amor, novi izvjestitelj Europskog parlamenta za Tursku.

“Turska jest i treba ostati zemlja kandidat unatoč trenutačnim teškoćama u odnosima EU-a i Turske“, poručio je Sanchez u izjavi po okončanju svog prvog službenog posjeta, tijekom kojeg se susreo sa članovima turske vlade i gradonačelnicima, kako prenosi agencija Hina.

“Moramo komunicirati više i bolje kako bismo prevladali trenutačni nedostatak povjerenja između Turske i EU-a”, rekao je Sanchez Amor.

Pregovori o pristupanju Turske Europskoj uniji počeli su 2005., a odnosi su se pokvarili nakon obračuna turskih vlasti s neistomišljenicima poslije neuspjelog državnog udara koji je 2016. pokušao izvesti dio turske vojske.

Sanchez Amor pozvao je na reforme pravosuđa i politika prema medijima u Turskoj, a razdoblje nakon državnog udara nazvao je “posebnim”, prenosi Hina.

Napetosti i sporovi

Napetostima su tijekom prošle godine pridonijeli i sporovi zbog plina na Sredozemlju i turska vojna ofenziva u Siriji.

Turska i EU 2016. sklopili su sporazum koji je za cilj imao zaustaviti priljev migranata u Europu koji su bježali zbog građanskog rata u Siriji u zamjenu za financijsku pomoć EU-a.

U petak je u Istanbul na razgovore s turskim predsjednikom Recepom Tayyipom Erdoganom doputovala njemačka kancelarka Angela Merkel.

Ranije tijekom dana turski predsjednik i njemačka kancelarka otvorili su kampus tursko-njemačkog sveučilišta u Istanbulu, što je Erdogan popratio izrazima prijateljstva prema Merkel, dok je ona istaknula važnost obrazovanja ne samo u svrhu integracije izbjeglica u zemlje koje su ih udomile nego i kao preduvjet izgradnje njihovih domova po povratku u svoju zemlju.

Izvor: Agencije