Izvjestilac EP-a za Srbiju: Bez slobode medija nema članstva u EU-u

McAllister je ocijenio da se u pregovorima Srbije i Evropske unije dolazi do 'kritične raskrsnice' (EPA)

Bez slobode medija nema članstva u Evropskoj uniji jer je to ključni indikator spremnosti jedne države da postane deo EU-a, poručio je izvestilac Evropskog parlamenta za Srbiju Dejvid MekAlister.

To podrazumeva posvećenost demokratiji, dobru upravu i političku odgovornost kroz politički dijalog, kritičke diskusije i debate te izražavanja suprotstavljenih mišljenja, rekao je on za beogradski list Danas od četvrtka.

Sloboda medija je za svaku demokratiju od najveće važnosti, a svih šest država zapadnog Balkana koje teže ka EU-u imaju “još mnogo posla” na tom planu, rekao je šef Spoljnopolitičkog komiteta (AFET) i izvestilac EP-a za Srbiju komentarišući nedavno objavljeni izveštaj organizacije Fridom Haus “Slobode u svetu 2019”, u kojem je Srbija svrstana u kategoriju “delomično slobodnih zemalja”, prenosi HINA.

MekAlister je ocenio da se u pregovorima Srbije i EU-a dolazi do “kritične raskrsnice”, na kojoj Srbija mora da se pobrine da njene institucije i pravosuđe funkcionišu u praksi i donose rezultate.

Protesti način izražavanja mišljenja

“Potrebne su uverljive pravosudne i institucionalne reforme i baze podataka o vladavini prava. To zabrinjava naročito u domenu slobode izražavanja i medija, pravosudnih reformi, borbe protiv korupcije i organizovanog kriminala”, ukazao je MekAlister.

Komentarišući svoj nedavni susret sa opozicionim čelnicima Saveza za Srbiju, naglasio je da celovitu sliku o situaciji u državi stvara razgovorima i sa vlašću i sa opozicijom te civilnim sektorom.

Proteste protiv vlasti, koji u Beogradu traju od početka decembra, a proširili su se na 40-ak gradova širom Srbije, ocenio je kao veoma važan i legitiman način za ljude u bilo kojoj državi da izraze mišljenje.

Sve dok su protesti mirni glas demonstranata biće “saslušan i uvažen”, poručio je MekAlister.

Ponovio je stav EU-a da je krajnje vreme da Vlada Kosova povuče svoju odluku o povećanju taksi na 100 odsto na robu uvezenu iz Srbije i Bosne i Hercegovine kako bi se Beograd i Priština vratili za pregovarački sto.

Izvor: Agencije