Izvještaji: U razmjeni vatre u Kašmiru poginuo indijski vojnik

Dva regionalna rivala često pucaju preko linije razdvajanja u Kašmiru (Reuters)

Indijska vlada je saopštila da su indijske i pakistanske snage danas razmijenile „intenzivnu“ paljbu u Kašmiru, gde se tenzije ne stišavaju otkako je Delhi 5. avgusta snizio nivo autonomije tog himalajskog regiona.

Dva regionalna rivala često pucaju preko linije razdvajanja u Kašmiru, podijeljenoj teritoriji na koju i Delhi i Islamabad polažu pravo.

Međutim, jedan visoki indijski zvaničnik je rekao da se „razmjena vatre“ danas popodne može ocijeniti kao „intenzivna“, prenijela je agencija Beta.

Prema izvještajima, jedan indijski vojnik je poginuo.

Pakistan za sada nije komentarisao dešavanja na granici.

Trump: Razgovorima spustiti tenzije 

Indijska vlada je 5. avgusta objavila ukidanje autonomije indijskog Kašmira, većinski muslimanskog regiona oko kojeg su Indija i Pakistan vodili tri rata.

Situacija u Kašmiru je bila povod za sinoćni hitan sastanak Vijeća sigurnosti Ujedinjenih nacija, prvi s tom temom od indijsko-pakistanskog rata 1971., a predsednik SAD-a Donald Trump je pozvao obje strane da „bilateralnim razgovorima spuste tenzije“.

Indija je danas nagovijestila da bi mogla ponovo razmotriti svoju doktrinu da neće prva upotrebiti nuklearno oružje.

“Indija se striktno pridržava te doktrine. Buduća dešavanja zavise od okolnosti”, upozorio je ministar odbrane Rajnath Singh.

Indija je danas počela s postepenim ukidanjem ograničenja slobode kretanja i komunikacija koja su u Kašmiru uvedena uoči odluke o ukidanju autonomije.

Izvor: Agencije