Izvještaj: Za SAD Golan više nije okupirana teritorija

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. godine osvojio veliki dio Golanske visoravni (EPA)

U svom godišnjem izvještaju o ljudskim pravima u svijetu, Sjedinjene Američke Države više ne govore o sirijskom Golanu kao o teritoriju koji je “Izrael okupirao”, premda State Department tvrdi da “nema promjene” politike u vezi s tim.

U novoj inačici izvještaja Golan se spominje kao teritorij koji je tek “pod izraelskom kontrolom”.

Odgovarajući na pitanje o toj promjeni koja nije nimalo bezazlena, jer je riječ o vrućoj bliskoistočnoj temi, visoki američki dužnosnik je rekao pred novinarima u Washingtonu da “nema promjene” u “politici prema tim teritorijima i prema nužnosti mirnog rješenja”.

“Ovo pitanje nije povezano s ljudskim pravima, to je pitanje pravnog statusa”, istaknuo je Michael Kozak.

“Pokušavamo sačiniti izvještaj o stanju ljudskih prava na tom području i zato moramo pokušati pronaći način kako bismo opisali mjesto o kojem se govori. A kako ‘okupirani teritorij’ ima pravno značenje, mislim da se radije htjelo upotrijebiti geografski opis”, dodao je.

Izrael pripojio Golan

Jezična promjena je već postojala u tom izvještaju za 2018. godinu.

Premda je sve dotad jedno poglavlje bilo posvećeno “Izraelu i okupiranim teritorijima”, ove je godine preimenovano u “Izrael, Golan, Zapadna obala i Gaza”.

Izrael je u Šestodnevnom ratu 1967. godine osvojio velik dio Golanske visoravni i 1981. godine ga pripojio svom teritoriju.

Međunarodna zajednica nikad nije priznala tu odluku.

Utjecajni američki senator Lindsey Graham, saveznik predsjednika Donalda Trumpa, rekao je u ponedjeljak, prilikom posjeta okupiranom i anektiranom dijelu Golana, da će se zauzimati da SAD prizna izraelski suverenitet na toj strateškoj visoravni.

Izvor: Agencije