Izvještaj: Za 19 godina ubijeno više od 2.300 tigrova

Od 2010. godine populacija tigrova doživjela je mali skok, no nije ih preostalo više od 3.900 (Reuters)

Više od 2.300 tigrova ubijeno je i prokrijumčareno u ovom mileniju, prema novom izvještaju, u kojem se zahtijeva više akcije po pitanju zaštite ove životnijske vrste.

Od 2000. godine u svakoj se u prosjeku prokrijumčarilo više od 120 tigrova, što znači više od dva sedmično, navodi grupa Traffic.

Autor izvještaja Kanitha Krishnasamy, koja vodi operacije grupe za jugoistočnu Aziju, kaže da su brojke duboko uznemirujuće.

“Čini se da gubimo ovu bitku”, rekla je ona za agenciju AFP.

U 1900. godini pretpostavljalo se da na planeti ima oko 100.000 tigrova, ali u 2010. godini ta brojka je pala na samo 3.200.

Od tada je populacija tigrova doživjela mali skok, no nije ih preostalo više od 3.900.

“Krijumčarenje životinja, o čemu svjedoče velike količine koža cijelog tigra, kao i kostiju, potvrđuje stalnu potražnju za dijelovima tih životinja. Vrijeme za priču je gotovo. Svijet mora preduzeti mjere da se spriječi gubitak tigrova”, rekla je Krishnasamy.

Tigrova koža najtraženija

Traffic, koji se bori za zaštitu ugroženih životinjskih vrsta i pomaže vladama u hapšenju onih koji krijumčare tigrove i prodaju njihove dijelove, objavio je novu analizu koja pokriva posljednjih 19 godina.

U njoj se kaže da je u periodu od 2000. do 2018. godine u 32 zemlje i regije ubijeno 2.359 tigrova.

Najtraženiji dio je tigrova koža.

Indija, u kojoj se nalazi najveća populacija divljih tigrova, i dalje je zemlja u kojoj se oni najviše ubijaju, pokazuju podaci iz prethodnih godina.

Studija je, također, naglasila rastuću ulogu uzgajajućih centara u podsticanju ilegalne trgovine tigrovima, posebno u jugoistočnoj Aziji.

Izvor: Al Jazeera i agencije