Izvještaj: Venecuelska opozicija pregovarala s američkom firmom o rušenju Madura

Grupa je imala zadaću 'uhvatiti/pritvoriti/ukloniti Nicolasa Madura' te na vlast postaviti Juana Guaida (Reuters)

Dio venecuelske opozicije pregovarao je u oktobru sa zaštitarskom firmom s Floride o planu rušenja predsjednika Nicolasa Madura s vlasti po cijeni od 213 miliona eura, pokazuje dokument što ga je u četvrtak objavio Washington Post.

Dvojica uhvaćenih Amerikanaca pojavila su se u srijedu i četvrtak na venecuelskoj državnoj televiziji, rekavši da ih je firma „Silvercorp“ angažovala da zauzmu aerodrom u Caracasu i svrgnu Madura, prenijela je Hina, pozivajući se na Reuters.

Obojici će suditi civilni sudovi u Venecueli, rekao je Maduro.

Dokument je udarac vjerodostojnosti opozicionog vođe Juana Guaidoa, koji je odlučno odbacivao bilo kakve veze sa „Silvercorpom“ ili bilo kakvu umiješanost u pokušaj nasilnog uklanjanja Madura.

Guaido je predsjednik venecuelskog parlamenta kojim dominiraju zastupnici opozicije i optužuje Madura da je uzurpirao vlast od 2018., kada je lažirao izborne rezultate kojim je osigurao pobjedu. 

Plan urote na 42 stranice

Desetak zemalja priznaje Guaida za legitimnog šefa države.

Plan urote na 42 stranice do u pojedinosti razrađuje strategiju od toga kakve protupješačke mine upotrijebiti i kakvim se tehnikama pobune koristiti, no ne objašnjava kako bi tako malena skupina komandosa mogla preuzeti vlast nad stotinama hiljada pripadnika sigurnosnih snaga koje su odane vladajućoj socijalističkoj partiji.

Luke Denman (34) i Airan Berry (41) uhapšeni su u ponedjeljak, „optuženi su i priznali su“ da su organizirali taj pokušaj „invazije“, spriječen dan ranije, rekao je Nicolas Maduro na konferenciji za medije.

U dokumentu stoji da je grupa imala zadaću „uhvatiti/pritvoriti/ukloniti Nicolasa Madura“, ukloniti sadašnji režim s vlasti te postaviti priznatog predsjednika Juana Guaida.”

Agencija Reuters dodaje da nije mogla potvrditi autentičnost dokumenta čiji je link objavio Washington Post.

Izvor: Agencije