Izvještaj UN-a: Izraelske snage možda su počinile ratne zločine

'Nije bilo opravdanja da izraelske snage ubijaju i ranjavaju osobe koje ne predstavljaju neposrednu prijetnju', zaključuje UN (AP)

Postupci izraelskih snaga prema palestinskim demonstrantima u Gazi prošle godine mogu se svrstati u red ratnih zločina, navedeno je u ponedjeljak u izvještaju Ujedinjenih naroda. 

Nezavisna istražna komisija UN-a zaključila je da su izraelski vojnici protiv nenaoružanih Palestinaca koji su prošle godine protestirali u blizini ograde koja dijeli Izrael i Pojas Gaze, koristili bojevu municiju, te da su ubili najmanje 189 osoba.

Od 30. marta 2018. do kraja godine Izraelci su ranili približno 6.000 Palestinaca.

“Izraelske snage sigurnosti prekršile su ljudska prava i humanitarni zakon. Neka od tih kršenja mogu se smatrati ratnim i zločinima protiv čovječnosti, o čemu Izrael odmah treba pokrenuti istragu”, navela je Kaari Betty Murungi, komesar UN-a.

U izvještaju na 252 stranice spominje se snajperska vatra, koju izraelske snage redovno otvaraju za vrijeme protesta Palestinaca u blizini linije razdvajanja.

“Komisija je utvrdila da nije bilo opravdanja da izraelske sigurnosne snage ubijaju i ranjavaju osobe koje ne predstavljaju neposrednu prijetnju po život ili ozbiljne povrede onih oko sebe, uključujući novinare, zdravstvene radnike i djecu”, rekao je predsjednik komisije Santiago Canton.

Dodao je da komisija, koja je izvještaj predala Vijeću za ljudska prava u Ženevi, ima realne osnove da vjeruje kako su izraelski vojnici tokom palestinskih protesta, koji su dobili naziv “Veliki marš za povratak”, ubili i teško ranili civile koji nisu direktno učestvovali u sukobima, niti su predstavljali prijetnju izraelskim sigurnosnim snagama i civilima.

Početi s primjenom međunarodnih standarda

“Razmatrajući upotrebu bojeve municije izraelskih snaga prema Palestincima, komisija je zaključila da je upotreba smrtonosne sile u većini slučajeva bila nezakonita”, kaže Canton.

Pozvao je Izrael da odmah osigura da njegove snage počnu primjenjivati međunarodne standarde, naročito tokom godišnjice početka protesta.

“Očekujemo da će na mjestima na kojima će biti održani novi protesti biti mnogo ljudi. Upotreba sile kakva je bila 30. marta, 14. maja i 12. oktobra 2018. ne smije se ponoviti”, dodao je Canton.

U periodu koji je istraga obuhvatila izraelske snage ubile su 189 Palestinaca, od čega 183 bojevom municijom, dok ih je ranjeno 6.016.

Samo 14. maja iz vatrenog oružja ubijena su 73 Palestinca.

“Odlučno negiramo da se akcije protiv demonstranata podudaraju s visokim standardima u primjeni smrtonosne sile. Prema našim podacima, 4.903 nenaoružane osobe pogođene su u donje ekstremitete dok su bile stotine metara udaljene od snajpera.”

Izvor: Al Jazeera