Izvještaj UN-a: Husi nisu napali postrojenja u Saudijskoj Arabiji

Istražitelji su odbacili tvrdnje Husa da su oni u septembru izveli napad na postrojenja (Arhiva)

Jemenska pobunjenička grupa Husi nije izvela napad na naftne objekte u Saudijskoj Arabiji u septembru, navodi se u povjerljivom izvještaju nadzornika Ujedinjenih naroda za sankcije Jemenu, koje je Reuters imao na uvid.

SAD, evropske sile i Saudijska Arabija optužile su Iran za napad na saudijska nafta postrojenja Aramco u Abqaiqu i Khuraisu 14. septembra, odbacivši tvrdnje iranskih saveznika Husa koji su preuzeli odgovornost.

Teheran je negirao bilo kakvu umiješanost u napad, prenosi Hina.

U izvještaju nezavisnih stručnjaka u Vijeću sigurnosti UN-a za sankcije u Jemenu piše da, iako tvrde suprotno, Husi nisu izveli napade na Abqaiq i Khurais 14. septembra 2019. godine.

Ko je odgovoran za napad?

Izvještaj je izašao u vrijeme porasta napetosti na Bliskom istoku, nakon što je SAD likvidirao iranskog generala Qassema Soleimanija u Bagdadu, a Teheran uzvratio raketiranjem američkih vojnih objekata u Iraku.

Istražitelji su utvrdili da sumnjaju da bespilotne letjelice i kopnene rakete koje su korištene u napadu “imaju dovoljan domet da bi bile lansirane s jemenskog teritorija pod nadzorom Husa”.

U izvještaju se navodi da su Abqaiq i Khurais napadnuti iz smjera sjever – sjeverozapad i sjever – sjeveroistok, a ne sa juga, kao što bi se moglo očekivati u slučaju lansiranja sa jemenske teritorije.

Istražitelji, koji nadziru sankcije Jemenu, također su naveli kako ne vjeruju da je “to relativno sofisticirano oružje razvijeno i proizvedeno u Jemenu”.

No, pritom nisu imali zadatak utvrditi ko je odgovoran za napad.

Izvor: Agencije