Izvještaj State Departmenta o trgovini ljudima: Kritike zemljama regije

State Department navodi da bh. vlasti nisu pokazale veće napore u odnosu na prethodni izvještaj iz Washingtona (Ilustracija)

U izvještaju State Departmenta o trgovini ljudima za 2019. godine upućene su kritike zemljama regije.

Kako se navodi, bosanskohercegovačke vlasti nisu pokazale veće napore u odnosu na prethodni izvještaj, Hrvatska i Crna Gora ne ispunjavaju u potpunosti minimalne standarde u suzbijanju trgovine ljudima, a Srbija nema sistem za dosljedno prosljeđivanje slučajeva trgovine ljudima tužiteljima ili sudijama koji su obučeni i iskusni na tom polju.

Zemlje su u izvještaju svrstane u grupe 1, 2 i 3, s tim da grupa 2 ima podgrupu zemalja koje zahtijevaju snažniji nadzor (Watch list).

U toj su podgrupi, između ostalih, Bosna i Hercegovina, Crna Gora, Mađarska i Rumunija, dok su Srbija i Hrvatska u grupi 2.

Mala grupa ‘posebnih slučajeva’

Postoji i mala grupa “posebnih slučajeva”, u koju su svrstane Libija, Somalija i Jemen.

“Hrvatska Vlada ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde u suzbijanju trgovine ljudima, ali čini značajne napore u tom smjeru. Vlada je pokazala ukupno veće napore u poređenju s ranijim razdobljem te stoga Hrvatska ostaje u grupi 2”, kaže se u izvještaju pod nazivom Trgovina ljudima za 2019.

Napori koje Zagreb čini uključuju istrage, progone, veća osuđivanja krijumčara, identificiranje većeg broja žrtava, pogotovo žrtava prisilnog kriminala.

Također se proaktivno prate pokazatelji trgovine ljudima, povećana su finansijska sredstva skloništima nevladinih organizacija i usvojen nacionalni akcijski plan 2018-21. godine, navodi se.

Ipak, u nekoliko ključnih područja vlasti ne ispunjavaju minimalne standarde.

“Vlasti nisu dosljedno pratile migrante i tražitelje azila, a navodna policijska zlostavljanja obeshrabruju žrtve od saradnje ili identifikacije.”

Sudije nastavljaju davati male kazne i odbacivati svjedočenja žrtava kao nepouzdana zbog nedovoljnog razumijevanja trgovine ljudima.

Kritika nerada bh. vlasti

Veliki broj neriješenih slučajeva dovodi do dugih odgoda i poteškoća policijskih službenika u ohrabrivanju žrtava da sarađuju.

Među preporukama ističe se da je potrebno institucionalizirati i provesti procedure praćenja migrantskih tokova, uključujući tražitelje azila i maloljetnike bez pratnje.

Od zemalja regije Srbija stoji nešto bolje od Crne Gore i Bosne i Hercegovine i nalazi se u grupi 2, zajedno s Hrvatskom, a Crna Gora i Bosna i Hercegovina u podgrupi “Watch List”.

State Department navodi da bosanskohercegovačke vlasti nisu pokazale veće napore u odnosu na prethodni izvještaj iz Washingtona.

Dodaje da su sudije izricali kazne koje nisu bile u skladu s minimalnim kaznama za trgovinu ljudima, pri čemu su navodili i nerazumne “olakšavajuće okolnosti” da bi se kazne smanjile.

“Nedostaju slučajevi u kojima je žrtva u fokusu. Pored toga, vlasti su identificirale manje žrtava, a izostali su i napori za zaštitu žrtava, što je dovelo do kažnjavanja žrtava za nezakonita djela na koja su ih prisiljavali trgovci ljudima”, navodi se i dodaje da su suđenja preduga čime se nanosi dodatna bol žrtvama.

U Crnoj Gori bez osuda

State Department upozorava da tokom prošle godine Tužiteljstvo Bosne i Hercegovine nije iniciralo niti jednu istragu u ovom području.

Navodi se da su 2017. godine provedene samo tri istrage i podignute tri optužnice, ali niko nije osuđen.

Entitetska tužiteljstva nisu ništa bolja.

Za dvije protekle godine u entitetu Federacija Bosna i Hercegovina osuđeno je 11 trgovaca ljudima, a u entitetu Republika Srpska je optužena samo jedna osoba.

Hiljade migranata i izbjeglica iz Afganistana, Irana, Iraka, Sirije i susjednih zemalja koji putuju kroz Bosnu i Hercegovinu zaglavljeni su u toj zemlji, izloženi trgovini ljudima, a posebno žene i maloljetnici bez pratnje, upozorava se u dokumentu.

State Department ukazuje da ni Crna Gora ne ispunjava u potpunosti minimalne standarde za eliminiranje trgovine ljudima, naglašavajući da ta zemlja “nije osudila nikoga za trgovinu ljudima prema odgovarajućem zakonu petu godinu zaredom i nije pokrenula nikakvo krivično gonjenje”.

Pohvale za aktivnosti Srbije

Preporuka je da Crna gora poveća proaktivan nadzor potencijalnih žrtava, posebno žene uvučenih u prostituciju, migranata, sezonskih radnika i djece koja prose.

“Žrtve trgovine ljudima u cilju seksualnog iskorištavanja su prvenstveno žene i djevojčice iz Crne Gore, susjednih balkanskih zemalja, a u manjoj mjeri i drugih zemalja istočne Evrope. Romske djevojčice se navodno prodaju u brakove u Crnoj Gori i, manjoj mjeri, u Albaniji, Njemačkoj i na Kosovu”, piše u dokumentu.

Što se tiče Srbije, State Department je pohvalio tu zemlju za “osuđivanje više trgovaca ljudima, formiranje radne grupe za trgovinu ljudima i konsolidiranje istražne nadležnosti slučajeva trgovine ljudima”, ali su istakli da Srbija nema sistem za dosljedno prosljeđivanje slučajeva trgovine ljudima tužiteljima ili sudijama koji su obučeni i iskusni na tom polju.

Izvor: Agencije