Izvještaj: Priznanja smaknutih Saudijaca su iznuđena

Najmanje 100 osoba je smaknuto u Saudijskoj Arabiji ove godine (Anadolija)

Deseci državljana Saudijske Arabije, među kojima su i oni koje je Rijad smaknuo u utorak, tvrde kako su bili mučeni kako bi dali lažna priznanja, pokazuju dokumenti sa suđenja koje je dobio i objavio američki CNN.

Saudijske vlasti su objavile kako je 37 osoba proglašeno krivim za napade na snage sigurnosti eksplozivima, ubistva pripadnika snaga sigurnosti i saradnju s “neprijateljskim organizacijama protiv državnih interesa”.

No, objave CNN-a pokazuju kako su mnogi od smaknutih, među kojima su većinom bili pripadnici marginalizirane šiitske manjine u ovoj državi, tvrdili do zadnjeg daha kako su nevini.

Mohammed al-Musallam, jedan od zatvorenika, kazao je na sudu kako je zadobio brojne povrede dok su ga ispitivali pripadnici snaga sigurnosti.

‘Nisam napisao nikakvo pismo’

“Nijedno od ovih priznanja nije ispravno i ne mogu dokazati da sam ga bio prinuđen dati. Ali postoje ljekarski izvještaji iz zatvorske bolnice u Dammamu i molim sud da ih zatraži. Oni će pokazati šta su mučenja uradila mome tijelu”, kazao je Mussalam, pokazuju dokumenti.

Munir al-Adam, 27-godišnjak koji je djelimično slijep i gluh, negira da je priznao optužbe po i jednoj tački optužnice.

“To nisu moje riječi, nisam napisao nikakvo pismo. To je vlastoručno napisao ispitivač”, naveo je.

Mujtaba al-Sweikat, koji je imao 17 godina kada je uhapšen 2012. godine, samo je dva puta bio učesnik protesta, i to svaki put po pet minuta, tvrdio je u sudnici njegov otac Nader al-Sweikat.

“Bio je podvrgnut fizičkom i psihičkom mučenju, koje mu je oduzelo snagu. Ispitivač je diktirao priznanje Sweikatu i natjerao ga je da potpiše kako bi prestalo mučenje. Potpisao ga je”, kaže Mujtabov otac.

Sweikat se spremao na put u Sjedinjene Američke Države, gdje je bio primljen na univerzitet Western Michigan, na aerodromu su ga zaustavili i na 90 dana zatvorili u samicu.

Tijela smaknutih javno izložena

Sudski dokumenti pokazuju kako je on priznao da je bacao zapaljive bombe na snage sigurnosti i kako je organizirao demonstracije kroz grupu za razgovor na svom telefonu Blackberry.

Smaknuća su se desila dan nakon što je oružana grupa Islamska država Irak i Levant – ISIL objavila da stoji iza nedjeljnog napada na zgradu snaga sigurnosti u gradu Zulfi.

U tom napadu su ubijena četverica napadača, a tri pripadnika snaga sigurnosti su bila ranjena.

Najmanje jedno od tijela smaknutih muškaraca bilo je javno istaknuto na stubu nekoliko sati.

Ova procedura se rijetko koristi u Saudijskoj Arabiji i izazvala je burne reakcije.

U petak je američka državna komisija za vjerske slobode pozvala na akcije protiv Saudijske Arabije nakon što je objavljeno kako je Abdulkarim al-Hawaj, jedan od 37 smaknutih, imao samo 16 godina kada je optužen.

Osuđeni i pogubljeni maloljetnici

Šef Ujedinjenih naroda za ljudska prava je nekoliko dana ranije osudio masovna smaknuća kao “veoma odvratna” činjenicu i kako je “najmanje troje ubijenih bilo maloljetno kada je osuđeno”.

Iz Human Rights Watcha navode kako su najmanje 33 od 37 smaknutih muškaraca bili šiiti, a cijelu situaciju su opisali kao “najveću masovnu egzekuciju šiita u historiji Saudijske Arabije od 1900-ih”.

Prema zvaničnim podacima, koje je objavila državna novinska agencija SPA, najmanje 100 osoba je smaknuto u Saudijskoj Arabiji ove godine.

Lani je ukupno izvršeno 149 smaknuća, navodi Amnesty International i dodaje kako se smatra kako je samo Iran smaknuo više ljudi.

Izvor: Al Jazeera