Izvještaj: Policija krši prava Afroamerikanaca

Policija Baltimorea je obećala da će sprovesti reforme nakon što je Ministarstvo pravde SAD-a objavilo izvještaj u kojem se navodi da policajci redovno krše građanska prava Afroamerikanaca. Njihova reakcija uslijedila je nakon 16-mesečne istrage o smrti Freddiea Graya, koji je zadobio smrtonosne povrede kičme dok je bio u policijskom pritvoru.

Nakon više od godinu dana istrage postupanja Policijske uprave Baltimorea, Ministarstvo pravde je objavilo dugo očekivani izvještaj. Utvrđeno je da se građanska prava stanovnika Baltimora kontinuirano krše.

“Policija je otprilike 44 posto vozača zaustavila u dva manja predgrađa, pretežno naseljena Afroamerikancima, u kojima živi tek 11 posto stanovništva Baltimorea. Afroamerikanci čine 95 posto od 410 osoba koje je policija zaustavila najmanje deset puta. Štaviše, jedan Afroamerikanac je zaustavljen 30 puta u manje od četiri godine, a da mu nijednom nije izdata saobraćajna kazna ili krivična prijava”, kazala je Vanita Gupta, Ministarstvo pravde SAD-a.

Gradonačelnica je zatražila od savezne vlade da analizira ponašanje policajaca, nakon što je Freddie Gray preminuo od povreda kičme dok je bio u policijskom pritvoru. Njegova smrt je izazvala val protesta i nereda, a policija je ubila više nenaoružanih građana širom SAD-a. Policijski komesar Baltimorea navodi da je nekoliko policajaca otpušteno nakon savezne istrage.

Ukor policiji

„Oni koji odluče nositi uniformu i grubo odbijaju poštivati prava građana, neće se osjećati lagodno, jer to nećemo tolerisati”, rekao je Kevin Davis, policijski komesar Baltimorea.

Komesar se obrušio na policajce koji potiču strah i dižu tenzije između policije i građana širom Sjedinjenih Američkih Država. U posljednjih nekoliko sedmica zabilježeno je više napada na policiju širom SAD-a, uključujući i ubistvo pet policajaca u Dalasu.

„Postupci policije postali su urgentno pitanje na saveznom nivou kad je riječ o tragičnim incidentima u proteklih nekoliko sedmica, ali i zbivanjima u našem gradu. Najvažnije je da postupimo ispravno”, navodi Stephanie Rawlings-Blake, gradonačelnica Baltimorea.

Gradonačelnica Baltimorea saopćila je da su reforme pokrenute. Gradske vlasti sarađuju sa saveznom vladom na planu za rješavanje višedecenijskih sistemskih i diskriminatornih postupaka policajaca.

„Baltimore je tek jedan od više od deset gradova koje istražuje Ministarstvo pravde SAD-a. Koristeći široke savezne ovlasti, Ministarstvo nastoji osigurati građanska prava i pokrenuti reformu policije, ne samo u Baltimoru, već širom SAD-a”, javlja reporterka Al Jazeere Kimberly Halkett.

Izvor: Al Jazeera