Izvještaj: Parlamenti preplavljeni seksualnim zlostavljanjem

Jedna od četiri parlamentarke te 40 posto ženskog osoblja parlamenata reklo je kako su bile žrtve seksualnog zlostavljanja ili napada koje su većinom činili njihove muške kolege (EPA)

Parlamentarke širom Evrope trpe seksualno zlostavljanje, diskriminaciju i nasilje na radnom mjestu, a njih 85 posto tvrdi kako su doživjele prijetnje silovanjem i druge oblike psihičkog nasilja, prenosi Reuters rezultate istraživanja objavljenog ovih dana.

Prema objavljenom izvještaju Međuparlamentarne Unije i Parlamentarne skupštine Vijeća Evrope, parlamentarci koji su se borili protiv nejednakosti spolova i nasilja prema ženama često su bili izdvojena meta za napade.

Međutim, studija koja je istraživala parlamentarke i žensko osoblje u 45 evropskih zemalja utvrdilo je kako vrlo malo njih javno govori o tom problemu te mnogo parlamenata nema mehanizme koji bi im to omogućili.

Čak i prijetnje smrću

Jedna od četiri parlamentarke te 40 posto ženskog osoblja parlamenata reklo je kako su bile žrtve seksualnog zlostavljanja ili napada koje su većinom činili njihove muške kolege.

Gotovo polovica od 123 ispitane žene primilo je prijetnje smrću, silovanjem ili premlaćivanjem, većinom putem društvenih mreža od anonimnih građana, a sedam od deset žena suočilo se sa seksističkim komentarima.

Istraživanje je provedeno nakon što je ove sedmice objavljen izvještaj o optužbama za seksualno i drugo zlostavljanje osoblja britanskog parlamenta.

Nezavisno istraživanje dobilo je saznanja o tome kako je žensko osoblje podvrgnuto učestalim neprikladnim prijedlozima i dodirima pojedinih muških članova parlamenta.

‘Serijski predatori’

Riječ je o “neugodnom i predugom držanju ruke na njihovom koljenu, pokušajima poljubaca, hvatanju ruke i stražnjice, ili dodirivanju grudi ili stražnjice”.

Za pojedine muške članove osoblja tvrde kako su “serijski predatori”, navodi se u izvještaju bivše vrhovne sutkinje Laure Cox.

Opisala je “kulturu hijerarhije koja se temelji na poslušnosti, podređenosti, pristanku i šutnji u kojoj seksualno zlostavljanje i uznemiravanje bujaju te se dug niz godina toleriraju i prikrivaju”.

Žene su zlostavljane vulgarnim izrazima, često su ismijavane i trpe neprimjereno ponašanje grupa muških kolega koji ih neprestano ispituju o njihovom seksualnom životu, navodi se u izvještaju.

Tretirane kao ‘lične sluškinje’

Neki od svjedoka opisuju “okrutno ponašanje parlamentaraca prema mladim ženama” te tvrde kako su pojedine žene tretirane kao “lične sluškinje s prikrivenim prijetnjama o tome kako će ih maknuti s pozicije ako ne udovolje njihovim zahtjevima”.

Cox opisuje kulturu koja “aktivno pokušava prikriti nasilno ponašanje” i nedostatak zaštite za pojedince koji prijave zlostavljanje.

Kritizirala je novi sistem kojim se pokušava riješiti neprikladno ponašanje parlamentaraca te je pozvala na “široku kulturalnu promjenu”.

Više osoblje parlamenata trebalo bi komentirati rezultate izvještaja nakon sastanka iduće sedmice.

Izvor: Agencije