Izvještaj o porijeklu istrage ruskog miješanja 9. decembra

Osoba upoznata sa slučajem je u oktobru potvrdila da je istraživanje Johna Durhama postalo kriminalistička istraga (EPA)

Unutrašnja kontrola Ministarstva pravosuđa Sjedinjenih Američkih Država je saopćila kako očekuje da će objaviti 9. decembra dugo očekivani izvještaj o porijeklu istrage o navodnom ruskom miješanju u američke predsjedničke izbore 2016. godine.

Glavni inspektor Ministarstva pravosuđa Michael Horowitz napisao je u pismu poslanom predsjedniku Odbora za pravosuđe Senata Lindseyju Grahamu kako očekuje da će uspjeti objaviti izvještaj 9. decembra, ako ne bude nepredviđenih problema.

Pristalice predsjednika SAD-a Donalda Trumpa tvrde kako će izvještaj uzdrmati legitimnost istrage Federalnog istražnog biroa (FBI) o navodnim vezama Rusije i Trumpove izborne kampanje, prenosi Hina, pozivajući se na Reuters.

Horowitz je kazao kako se izvještajem ponajprije želi ustanoviti je li se FBI pridržavao zakona i propisa prilikom podnošenja zahtjeva Sudu za strani obavještajni nadzor, posebnom sudu za izdavanje dozvola službama za provođenje elektronskog nadzora nad građanima.

U toku kriminalistička istraga

Carter Page, bivši savjetnik za vanjsku politiku Donalda Trumpa tokom kampanje 2016. godine, nedavno je tužio Ministarstvo pravosuđa, optuživši ih za kršenje privatnosti jer mu nisu dopustili uvid u izvještaj prije objavljivanja.

Page je u srijedu rekao za Reuters kako nije mogao dobiti na uvid nacrt dokumenta koji opisuje kako su ga službe pratile.

Unutrašnja kontrola Ministarstva istraživala je i Christophera Steela, bivšeg britanskog obavještajca, koji je sastavio kontroverzni “dosje” o navodnim vezama Trumpa i Rusije, za demokratsku predsjedničku kandidatkinju Hillary Clinton i pravnike Demokratske stranke.

FBI se pozvao na Steelov nepotvrđeni izvještaj, kad je od Suda za nadzor stranih obavještajnih agencija tražio dozvolu za praćenje Pagea.

Prema instrukcijama državnog tužitelja Williama Barra, glavni savezni tužitelj u Connectitutu John Durham istražuje jesu li američke obavještajne agencije postupale propisno kada su pokrenule istrage o mogućim vezama Trumpove kampanje s Rusijom.

Osoba upoznata sa slučajem krajem oktobra je potvrdila da je Durhamovo istraživanje postalo kriminalistička istraga.

Izvor: Agencije