Oglasi

Izvještaj o Kosovu pred Skupštinom Srbije

Zastupnici dijela opozicije, koji bojkotiraju rad parlamenta, najavili su da neće doći na sjednicu na kojoj je jedina tačka dnevnog reda izvještaj o Kosovu.
Izvještaj o Kosovu će zastupnicima predstaviti predsjednik Srbije Aleksandar VučićEPA - Arhiva

Skupština Srbije počet će u ponedjeljak posebnu sjednicu, na čijem će dnevnom redu biti izvještaj o Kosovu, koji će zastupnicima predstaviti predsjednik Srbije Aleksandar Vučić.

Sjednici će prisustvovati premijerka Ana Brnabić, ministri u Vladi Srbije, te direktor Kancelarije za KiM Marko Ðurić. 

Predsjednica parlamenta Maja Gojković očekuje da će "debata biti sadržajna" i da će "trajati dugo", te najavila da će poslije Vučićevog izlaganja svi šefovi zastupničkih grupa i zastupnici imati priliku komentirati izvještaj i iznijeti svoje stavove.

Nakon debate, zastupnici će se izjasniti o izvještaju o pregovorima između Beograda i Prištine u posljednjih šest godina.

Opozicija neće doći

U tom izvještaju se navodi da je Srbija odlučna nastaviti pregovore s Prištinom čim se za to stvore uvjeti i nema namjeru odustati "od svog mirnog pristupa rešavanju problema na Kosovu i Metohiji".

"Jedino tako se mogu stvoriti uslovi za dalji napredak u normalizaciji odnosa Beograda i Prištine, ali i istorijsko pomirenje srpskog i albanskog naroda, na čemu Srbija predano radi i nastaviće da radi i ubuduće", piše u izvještaju koji je parlamentu proslijedila Kancelarija za KiM, a koji je dostupan javnosti.

Zastupnici dijela opozicije, koji bojkotiraju rad parlamenta, najavili su da neće doći na sjednicu na kojoj je jedina točka dnevnog reda izvještaj o Kosovu.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.