Izvještaj: Cyber oružja CIA-e vrlo slabo osigurana

Haker, Cyber napad, Računalo, Tastatura
Izvještaj ukazuje na seriju propusta pripisanih davanju prioriteta izgradnji alata za hakiranjem nad njihovim osiguravanjem (Reuters)

Mnogi od najosjetljivijih alata za hakiranje Središnje obavještajne agencije (CIA) bili su tako slabo osigurani da je američka agencija shvatila da su ugroženi tek kada ih je WikiLeaks objavio na 2017. godine, navodi se u utorak objavljenom izvješću.

U dokumentu koji je objavio demokratski senator Ron Wyden sigurnost u centru CIA-e za kibernetičku inteligenciju opisuje se kao “strašno labava”, prenosi Tanjug, pozivajući se na Reuters.

Iako je izvješće koji je načinila radna grupa CIA-e za WikiLeaks uveliko redigiran, u njemu se ukazuje na seriju propusta koje su autori pripisali davanju prioriteta izgradnji alata za hakiranje nad njihovim osiguravanjem.

Viđe velikih propusta

WikiLeaks je privukao međunarodnu pažnju kada je u ožujku 2017. godine na internetu objavio golemu količinu hakerskih kodova CIA-e.

Digitalni alati, ponekad opisani kao “cyber oružje”, pružili su precizan uvid u to kako CIA provodi svoje međunarodne operacije hakiranja i, kako navodi agencija, duboko osramotilo obavještajnu agenciju SAD-a, koja je u posljednjem stoljeću više puta bila pogođena velikim propustima.

Izvor: Agencije