Izvinjenje Holandije za masakr u Indoneziji

Ambasador Tjeer de Zwaan se izvinio na holandskom i indonežanskom jeziku (AFP)

Holandska vlada formalno se izvinila porodicama žrtava masakra iz 1947. godine na indonežanskom otoku Java u kojem je ubijeno najmanje 150 osoba.

Izvinjenje od petka došlo je na 64. godišnjicu ubistava koje su izvršili pripadnici holandske kolonijalne vojske.

„U ovom kontekstu i u ime vlade Holandije, izvinjavam se za tragediju koja se desila u Ravagedeu 9. decembra 1947. godine“, kazao je holandski ambasador u Indoneziji Tjeerd de Zwaan.

Izvinjenje je ponovio i na indonežanskom jeziku i tako izazvao aplauz nekoliko stotina osoba koje su prisustvovale ceremoniji, od kojih su se neke i rasplakale.

Ambasador je kazao kako je masakr jasan primjer kako je došlo do promjene odnosa Holandije i Indonezije, te pokušao uvjeriti indonežansku zajednicu kako izvinjenje ima široku podršku holandskih stanovnika.

Borba za nezavisnost

„Nadam se da će zajednički stav prema onome šta se desilo na današnji dan biti također mogućnost okretanju budućnosti i onome što ona nosi za blisku i plodonosnu saradnju između dvije države,“ kazao je.

Pokolj se desio kada su holandske trupe ušle u grad Ravagede tokom indonežanske borbe za nezavisnost i ubili muškarce i dječake dok su članovi njihovih porodica i njihove komšije gledale šta se dešava.

Iako su holandski zvaničnici kazali kako je ubijeno 150 osoba, dok lokalna zajednica tvrdi kako je taj dan ubijena 431 osoba.

Izvinjenje je uslijedilo nakon odluke civilnog suda u Hagu ovog septembra, kada je zaključeno da je holandska država odgovorna za ubistva.

Sud je donio odluku u korist sedam udovica i jednog preživjelog iz masakra koji su donijeli slučaj na sud.

Odbačen je stav vlade kako takav slučaj ne može biti podnesen zbog isteka u ograničavajućem statutu holandskog zakona koji traje pet godina. Sud je naveo da je ovakav stav „neprihvatljiv“.

Izvor: Agencije