Izraelsko ‘institucionalno’ mučenje palestinske djece

Nalazi istražitelja potvrđuju ono što su palestinske i izraelske grupe za zaštitu ljudskih prava dugo tvrdile (Getty Images)

Nedavni članak u izraelskom listu Haaretz potvrdio je sve strahote kojima su istražitelji Shin Beta mučili svoje zatvorenike.

Metode uključuju udarce u glavu “s ciljem povrede osjetljivih organa, poput nosa, ušiju, obrva i usana”, primoravanje zatvorenika s lisicama na rukama da čuče uza zid dugo vremena te okretanje osoba na leđa na stolicama, sa svezanim rukama i nogama.

Nalazi istražitelja potvrđuju ono što su palestinske i izraelske grupe za zaštitu ljudskih prava dugo tvrdile. Nevladina organizacija Addameer, koja se bavi pravima zatvorenika, navodi kako su takve metode “rutinski i sistematski upotrebljavane na palestinskim zatvorenicima”. Druge metode mučenja kojima su Palestinci bili podvrgnuti uključuju uskraćivanje spavanja i prijetnje životu članovima porodice zatvorenika, navodi glasnogovornik Addameera za Al Jazeeru.

Priznanja za ranija djela

Rachel Stroumsa, izvršna direktorica Javnog komiteta protiv mučenja u Izraelu (PCATI), navodi kako je njen NVO upoznat sa činjenicom da postoje stotine osoba i navoda o tretmanu kada se govori o mučenju u zatvorima.

Uz ispitivanje za dobijanje informacija o budućim djelima, “naša saznanja pokazuju kako se mučenjem dobijaju i priznanja o ranijim djelima”, istakla je Stroumsa za Al Jazeeru.

U godišnjem izvještaju Amnesty International prošle je godine objavio da su izraelske snage i pripadnici Shin Beta “mučili i na druge načine zlostavljali zatvorene Palestince, uključujući djecu, naročito tokom hapšenja i ispitivanja”, a primjenjivane su metode poput “premlaćivanja palicama, udaranja rukama, davljenja, držanja u okovima duže vremena, stavljanje pritvorenih u stresno teške pozicije, prijetnji i uskraćivanja sna”.

Ogromna stopa presuda

Predstavnik grupe Defence for Children International – Palestine rekao je za Al Jazeeru da je istraživanje ove grupe pokazalo kako su gotovo dvije trećine palestinske djece u pritvoru na okupiranoj Zapadnoj obali pretrpjele fizičko nasilje tokom hapšenja koje su izvršile izraelske snage.

“Palestinska djeca stalna su meta prisilnog i nasilnog ispitivanja kako bi dobili priznanja. Istražitelji koriste prinudu, prijetnje i izolaciju kako bi dobili prinudno priznanje od neke djece, a izraelski vojni sud veoma rijetko ne prihvati takva priznanja”, ističe Ayed Abu Qtaish, direktor programa ove grupe.

Prema izraelskom sistemu vojnog suda, koji ima stopu osude 99 posto, Palestinci mogu biti držani 60 dana bez pristupa advokatu, dok u SAD-u, za usporedbu, prosječno pritvaranje traje 16 sati.

Izvor: Al Jazeera