Izraelski vojnici ubili Palestinca nakon navodnog napada

Palestinske agencije navode da su vojnici otvorili vatru na Palestinca i ubili ga (EPA)

Izraelski vojnici u Hebronu, na okupiranoj Zapadnoj obali, usmrtili su Palestinca, uz obrazloženje da je pokušao izvesti napad nožem.

Ministarstvo zdravstva Palestine saopćilo je da je Palestinac stradao u vatri koju su otvorili izraelski vojnici, prenosi Anadolija.

U saopćenju izraelske vojske navodi se da je na vojnom punktu u Hebronu pokušan napad hladnim oružjem na izraelske vojnike.

Izraelski javni emiter KAN javio je da je neutraliziran Palestinac koji je pokušao izvesti napad.

Bez povrijeđenih vojnika

Palestinska agencija WAFA navodi da je ubijeni identificiran kao 27-godišnji Yaser Fawzi Shweiki.

Dodaje se da su vojnici otvorili vatru na Palestinca, tvrdeći da ih je pokušao napasti nožem nedaleko od nelegalnog naselja Kiryat Arba, i ubili ga.

Iz WAFA-e navode da je Shweiki ostavljen na tlu da iskrvari, a palestinskim hitnim službama nije bilo dozvoljeno da mu pruže pomoć.

Izraelske odbrambene snage (IDF), odnosno izraelska vojska navodi da niko od vojnika nije stradao.

Podlegao Palestinac u Gazi

Palestinac koga su ranile izraelske snage u sukobima kod granice Izraela i Pojasa Gaze prije gotovo dvije sedmice podlegao je ranama, saopćilo je u utorak Ministarstvo zdravstva u Gazi.

Mousa Mohammed Mousa (23) ranjen je 1. marta u sukobima kod granice, istočno od Al-Bureija u centralnom dijelu Pojasa Gaze, navodi u saopćenju glasnogovornik Ministarstva zdravstva Ashraf al-Qudra i dodaje da je Mousa bio pogođen u leđa.

Već gotovo godinu demonstranti se okupljaju duž granice, pozivajući da se palestinskim izbjeglicama i njihovim potomcima omogući da se vrate u svoje domove na teritoriju koju sada čini Izrael.

Najmanje 225 Palestinaca ubijeno je u izraelskoj vatri otkad je pokrenut “Veliki marš za povratak” u martu 2018.

Izvor: Agencije