Izraelski vojnici ubili dva Palestinca i ranili jednog

U saopćenju armije se navodi kako je jedan oficir teško povrijeđen, a vojnik lakše kada ih je udarilo vozilo (Reuters)

Izraelski vojnici ustrijelili su tri Palestinca nakon napada automobilom na okupiranoj Zapadnoj obali, objavila je izraelska vojska.

Tamošnji mediji navode kako su dva navodna napadača u ponedjeljak ubijena, dok je izraelska vojska objavila kako je još jedan lakše ranjen.

U saopćenju armije se navodi kako je jedan oficir teško povrijeđen, a vojnik lakše kada ih je udarilo vozilo 10-ak kilometara sjeverozapadno od palestinskog grada Ramallaha.

Izraelski vojnici su zaustavili automobil tokom noći – izraelski mediji navode kako je bio pokvaren – da bi bili namjerno udareni vozilom, navodi vojska.

Gašenje konzulata

Izrael je okupirao Zapadnu obalu tokom Arapsko-izraelskog rata 1967. godine da bi potom dodatno ojačao svoj stisak gradnjom nezakonitih naselja u kojima žive stotine hiljada izraelskih naseljenika.

Napad se desio u vrijeme kada su Sjedinjene Američke Države zvanično zatvorile svoj konzulat u Jerusalemu i umanjile status te diplomatske misije prema Palestincima tako što su je pripojile američkoj ambasadi u Izraelu.

Decenijama je konzulat radio kao de facto ambasada za Palestince. Sada će za njih biti zadužen ured za odnose sa Palestincima pod komandom ambasade.

Izvor: Agencije