Oglasi

Izraelski vojnici ubili četiri Palestinca

Od početka palestinskih demonstracija 30. marta, izraelske snage su ubile više od 135 Palestinaca, uglavnom nenaoružanih.
Palestinci od 30. marta svakog petka protestuju u pograničnoj zoni u znak osude izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze EPA

Izraelska vojska ubila je u petak četvoricu Palestinaca u Pojasu Gaze, od kojih su trojica borci pokreta Hamas, tokom intezivnog bombardovanja te enklave nakon pucnjave na njezine vojnike blizu granice.

Bombardovanje je usledilo nakon novih protesta kod zaštitne ograde između Izraela i Gaze protiv izraelske blokade tog dela palestinske teritorije koji je pod kontrolom Hamasa.

Portparol izraelske vojske je rekao da su izraelski avioni i tenkovi bombardovali vojne ciljeve u celom Pojasu Gaze kao odgovor na pucnjavu iz vatrenog oružja u smeru izraelskih patrola blizu granice s palestinskom enklavom.

Prema podacima ministarstva zdravlja u Gazi, dvojica Palestinaca su ubijena blizu Khan Junesa, u južnom delu Pojasa.

Bezbednosni izvori su precizirali da su poginuli u napadu na izviđački položaj Hamasa.

Izrael tvrdi da je branio granicu

Trećeg Palestinca su ubile izraelske snage u Rafahu, takođe u južnom dijelu Pojasa Gaze, a četvrtog Palestinca u pograničnom području istočno od grada Gaze, navelo je ministarstvo zdravlja.

Vojni ogranak Hamasa je u saopštenju naveo da su trojica poginulih Palestinaca bili članovi te organizacije.

Palestinci od 30. marta svakog petka protestuju u pograničnoj zoni u znak osude izraelske i egipatske blokade pojasa Gaze uvedene posle dolaska Hamasa na vlast u Gazi 2007.

Više od 135 Palestinaca, uglavnom nenaoružanih, ubile su izraeske snage od početka tih protesta.

Izvor: Al jazeera i agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.