Oglasi

Izraelski vojnici ranili 11 Palestinaca

Na protestima na obali Gaze učestvovao je veliki broj Palestinaca, u cilju probijanja blokade koja traje već 12 godina.
Izraelski vojnici su na početku protesta otvorili vatru na okupljenje građaneAnadolija

Najmanje 11 osoba je ranjeno u ponedjeljak u vatri koju su izraelski vojnici otvorili na Palestince koji su pokušali probiti opsadu.

Na protestima, održanim na obali Gaze, učestvovao je veliki broj Palestinaca u cilju probijanja blokade koja traje već 12 godina, javlja Anadolija.

Izraelski vojnici su na početku protesta održanim na obali na sjevernoj granici Gaze otvorili vatru na okupljenje građane.

U saopćenju Ministarstva zdravstva Palestine se navodi da su izraelski vojnici pritom ranili 11 osoba, koristeći bojevu municiju.

Osamnaesti pokušaj probijanja blokade

Ovo je od 29. maja 18. pokušaj probijanja blokade Gaze.

Izrael od 2006. godine Gazu drži pod blokadom.

Šest od sedam graničnih prijelaza u Pojasu Gaze, u kojem živi blizu dva miliona Palestinaca, nalaze se pod kontrolom Izraela, a jedan Egipta.

Palestinski pokret Hamas, koji vlada Pojasom Gaze, organizira ovakve proteste jednom sedmično, još od kraja marta, pojačavajući ili smanjujući njihov intenzitet kako bi vršio pritisak na Izrael i posrednike s ciljem da se ukine paralizirajuća blokada uvedena još 2007. godine.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.