Izraelski vojnici optuženi za krađu u Gazi

U ratu je ubijeno hiljade Palestinaca, većinom civila, sudeći po palestinskim i podacima UN

Izraelsko vojno tužilaštvo podiglo je optužnicu protiv tri vojnika osumnjičena da su krala po kućama palestinskih civila u Pojasu Gaze tokom prošlogodišnjeg rata između Izraela i Hamasa.

Dvojica vojnika sumnjiče se da su ukrala 2.420 šekela (više od 600 dolara) u jednom stanu u kvartu Šeđaija u gradu Gazi, dok ime je treći pomagao. Vojnici su optuženi prošle nedjelje, a danas je skinut embargo na tu vijest. Oni su također optuženi za opstrukciju pravde.

Ove optužnice su prve protiv vojnika koji su učestvovali u pomenutom ratu, a koji je trajao 50 dana.

Prošlog mjeseca je izraelska vojska saopštila da je otvorila šest novih krivičnih istraga akcija vojnika tokom tog rata, uključujući i bombardovanje škole UN u kome je poginulo 21 civil, a na desetine ljudi je ranjeno.

Glavni vojni advokat general major Dani Efroni objavio je istragu incidenta, koji se dogodio 30. jula prošle godine kada je izraelska vojska ispalila nekoliko tenkovskih granata na školu UN u izbjegličkom logoru Džabalija, gdje su bile stotine palestinskih izbjeglica.

Efroni je također naredio tri istrage zbog optužbi da su vojnici tukli pritvorene Palestince, kao i dvije istrage optužbi za krađe.

Četvorica osuđenih

U ratu je ubijeno više od 2.200 Palestinaca, većinom civila, sudeći po palestinskim i podacima UN.

Izrael je, međutim, tvrdio da polovina mrtvih čine borci i osudio Hamas za civilne žrtve, jer je svoju vojnu infrastrukturu smjestio u rezidencijalnim područjima.

Na izraelskoj strani poginule su 72 osobe, najviše vojnici.

Nakon slične operacije u Gazi 2009. godine četvorica vojnika su osuđena za slične optužbe, uključujući krađu i neodgovarajuće korištenje oružja. Najoštrija kazna bila je tri i po mjeseca zatvora, navode izraelski mediji.

Izvor: Agencije