Izraelski vojnici bez optužbi za zločine u Gazi

Izraelska vojska prije nekoliko dana okončala je najveću vojnu vježbu u ovoj godini (EPA)

Izraelsko vojno tužilaštvo zatvorilo je istragu nekolicine ratnih zločina svojih snaga u ratu u pojasu Gaze prije dvije godine i oslobodilo ih optužbi.

Istraživana su i ubistva 15 civila u zračnom udaru i bombardovanje škole Ujedinjenih naroda, pri čemu je ubijeno 10 ljudi.

U saopštenju vojske se navodi da je zatvoreno sedam istražnih postupaka, pošto su prikupljena svjedočenja stanovnika Gaze i izraelskih oficira.
Najkrvaviji incident je bio zračni udar na grad Rafah na jugu pojasa Gaze u augusta 2014. godine. Petnaest članova porodice Zorub je ubijeno u tom udaru.

Izraelska vojska je navela da je zgrada korištena kao komandni i kontrolni centar Hamasa i da je udar bio u skladu sa međunarodnim pravom, prema kojem su dozvoljeni napadi na kuće koje se koriste u vojne svrhe, iako je broj civilnih žrtava bio veći od očekivanog. Također je navedeno da je jedan od ubijenih, Nazmi Zorub, bio visoki komandir Hamasa.

Vojska Izraela neće podići optužnicu ni zbog bombardovanja škole u UN-a u Rafahu. Taj napad su oštro osudili generalni sekretar UN Ban Ki-moon i SAD.

Vojska je navela da su neposredno prije napada tri palestinska borca viđena na motociklu u Rafahu i da je donijeta odluka da se na njih ispali raketa koja sadrži manje eksploziva kako bi se umanjila šteta u okolini i nakon što je provjereno da nema civila koji bi mogli biti povrijeđeni.

Kada je raketa ispaljena, Palestinci su krenuli ka vratima škole, gdje je bilo civila. Glavni vojni advokat je zaključio da je poštovana procedura.

Dokazi o ratnim zločinima

Nije podnijeta optužnica ni zbog napada 21. juna 2014. godine, u kome je poginulo 12 članova porodice Sijam u Rafahu jer nisu nađeni dokazi koji bi potvrdili da su oni ubijeni u izraelskom zračnom udaru, već se tvrdi da su ih zapravo ubile pogrešno ispaljene palestinske granate.

Dan ranije ubijeno je sedam članova porodice Zijade u izbjegličkom logoru Bureij, a vojska je navela da je zgrada u kojoj su oni živjeli bila komandni centar Hamasa i da je nekoliko ekstremista, uključujući tri člana porodice i jednog od lidera Hamasa, među mrtvima.

Izrael je započeo rat koji je trajao 50 dana i u njemu je poginulo više od 2.200 Palestinaca, najviše civila, a na izraelskoj strani 73 ljudi, uključujući 66 vojnika.

Tokom istrage UN-a, vođene prošle godine, pronađeni su dokazi za ratne zločine obje strane jer je Izrael, kako je navedeno, koristio prekomjernu silu, a Hamas je kritikovan zbog nasumičnog ispaljivanja raketa na civilna područja u Izraelu.

Međunarodni krivični sud u Hagu je započeo preliminarnu istragu ponašanja Izraela u ratu, ali zaključke nije objavio. Sud može intervenisati u slučaju kada zemlja nije sposobna sama povede odgovarajuću istragu.

Izraelska vojska je provjeravala 360 tužbi u vezi s ratom. Pronašla je dovoljno dokaza da provede 31 istragu, a 13 je do sada zatvorila. Optužnice su podnijete samo protiv vojnika u tri slučaja krađe.

Izvor: Agencije