Izraelski upad na brod za Gazu neće sakriti istinu

Izrael je prekršio nekoliko međunarodnih zakona i normi otmicom novinara koji su radili svoj posao, navodi direktor Al Jazeere (EPA)

Nakon puštanja na slobodu i sigurnog povratka, Mohammed al-Baqali i Ammar Hamdan, dvojica novinara Al Jazeere koji su pratili Treću flotilu slobode na putu prema Gazi, prenijeli su detalje napada izraelskih snaga. Kažu kako su oteti na pučini te su istakli ustrajnost da nastave s misijom prenošenja istine bez obzira na cijenu.

Prema Mohammedu al-Baqaliju, reporteru Al Jazeere koji je išao kao pratnja humanitarnim brodovima, napad na brod u međunarodnim vodama smatra se piratskim napadom i ozbiljnim kršenjem međunarodnog prava. On je ispričao dio onoga što se dogodilo, rekavši da se brod nalazio na otprilike 100 kilometara udaljenosti od međunarodnih voda kada im je izraelska mornarica presjekla put.

Zahtijevali su od njih da zaustave brod i da se posada sama preda. Nakon što je kapetan broda odbio odgovoriti na taj zahtjev, vojnici su upali na brod i počeli udarati sve one koji su se nalazili u komandnoj kabini. Dodaje da su putnici odvedeni u grad Ashdod, gdje su podvrgnuti detaljnom pretresu i istrazi, nakon čega su im okupatorski vojnici oduzeli sve što su imali sa sobom, poput mobitela, računara i kartica. Zatim su prebačeni u zatvorske ćelije gdje su čekali na deportaciju.

Zatvor i deportacija

Reporter Al Jazeere objašnjava da su izraelske snage, za vrijeme provođenja istrage, optužili novinare za kršenje zakona, prilikom čega su ih obavijestili da neće ispoštovati njihovo pravo da pozovu advokata tokom istrage. Također su odbili i njegov zahtjev da, preko šefa dopisništva Al Jazeere u Jerusalemu, kontaktira ovu medijsku kuću.

S druge strane, Ammar Hamdani, producent i snimatelj Al Jazeerine ekipe koji je dokumentirao ovo putovanje, rekao je da su ih izraelski vojnici prisilno zarobili i držali na suncu i otvorenom moru skoro 12 sati. Dodao je da su izraelske vlasti “izgubile nerve” nakon što je medijski materijal Al Jazeere sa broda dospio u javnost, naročito slike izraelskih vojnika kako upadaju na brod.

“Bezuspješno su me pokušavali natjerati da priznam gdje se nalaze slike. To ih je nagnalo da me ucjenjuju i više od pet puta elektronski pretraže. Njihova surovost i nemoralnost došla je dotle da su me slikali i golog”, rekao je Hamdani.

Kaže da je jedan od oficira izgubio živce i počeo vikati na svoje vojnike, govoreći kako je snimatelj progutao memorijsku karticu kamere i da će je vjerovatno izbaciti iz svog stomaka kada ga puste na slobodu. 

Mustafa Souag, vršitelj dužnosti generalnog direktora medijske mreže Al Jazeera, kaže da je Izrael prekršio nekoliko međunarodnih zakona i normi otmicom novinara koji su radili svoj posao na mirnom i nenaoružanom brodu, koji se nalazio u međunarodnim vodama i kretao u pravcu Gaze u humanitarne svrhe.

Kršenje novinarskih prava

Generalni direktor Al Jazeere uputio je poziv međunarodnoj zajednici da zajedničkim snagama pruže zaštitu novinarima koji obavljaju svoj posao i medijski prate humanitarne akcije. Dodao je kako “sâmo puštanje na slobodu naših kolega nije dovoljno sve dok se ne vrate i njihove lične stvari i oprema koja je oduzeta te da je svako od nas dužan raditi na tome da se objelodani kršenje novinarskih prava od strane Izraela.”

Podsjeća da ovakvo nasilje nije prvo takve vrste. Pripadnici izraelskih snaga su i ranije preuzimali kontrolu nad humanitarnim brodovima za Gazu i kidnapirali novinare koji su se nalazili na njima. Također su privodili i aktiviste, političare i novinare koji su učestvovali u tim akcijama, poput Al Jazeerinih novinara Jamala El-Shayyala, Osmana Batirya, Mohammeda Fala, Alija Sabrija, Andrea Khalila, Osemh bin Saleh i Abbasa Nassera, koji su kasnije pušteni na slobodu, iako su samo obavljali svoj novinarski posao.

Al-Baqly je komentirao da je posljednji napad i sve ono što se dešavalo “bio pokušaj da se počini zločin bez svjedoka, no to nas neće spriječiti da nastavimo svoju novinarsku misiju prenošenja istine, objektivno i korektno, bez obzira na cijenu.”

“Pa čak i ukoliko je cijena toga ono što se dogodilo meni, kada sam u odsutnosti osuđen na zabranu ulaska u okupiranu Palestinu sljedećih deset godina”, zaključio je Hamdani.  

Izvor: Al Jazeera