Izraelski tuneli oko Al-Akse za izolaciju Palestinaca

Tuneli će omogućiti posjetiocima da zaobiđu palestinska naselja koja zavise od turizma (Al Jazeera)

Piše: Aseel Jundy 

JERUSALEM – Jevrejsko prisvajanje podzemlja u okupiranom Jerusalemu zapravo je manija koja nagoni okupatorske vlasti da bez prestanka rade na krivotvorenju i uništavanju činjenica o islamskom kulturnom naslijeđu u gradu, te tvrdnjama da ono potiče iz perioda navodnog Hrama.

Svoje planove provode kroz iskopavanja ispod džamije Al-Aksa – neka od njih su tajna, a druga javna. Zavod za zaštitu kulturnog naslijeđa i Fondacija Al-Aksa nedavno su otkrili da Izrael provodi završne pripreme za otvaranje tunela i velikih prostorija ispod kapije Bab al-Matarah, udaljene samo dvadesetak metara od džamije Al-Aksa. 

Ovo otvaranje dolazi nakon iskopavanja koje je trajalo 10 godina na teritoriji islamskog vakufa (zadužbine) poznatom kao Hamam Al-Ajn u starom dijelu okupiranog Jerusalema, u neposrednoj blizini Zapadnog zida.

Jamal Amr, stručnjak za pitanja Jerusalema, kaže kako Izrael radi na realizaciji planova o izgradnji cijelog jednog grada pod Jerusalemom, gdje bi se nalazilo sve ono što je ljudima neophodno da tu borave satima ili danima bez ikakvog kontakta sa Palestincima.

Na taj način bi se prezentirala jevrejska kazivanja o Davidovom gradu i turisti uvjeravali da su Arapi iznad grada pod zemljom, zapravo, ti koji su tu stranci, što predstavlja najveći oblik falsificiranja kojeg poznaje historija nauke o arhitekturi i inženjeringu.  

On navodi da se istočni i zapadni izvori u potpunosti slažu da su Arapi Jebusejci bili prvi stanovnici Jerusalema, sredinom 3. milenija p.n.e., odnosno, više od 1.500 godina prije nego je kralj David vladao u ovom gradu, početkom 1. milenija p.n.e.

U 10. poglavlju Knjige postanka, prvoj knjizi Tore u kojoj se govori o početku stvaranja i prorocima, spominje se historija Jerusalema prije kralja Davida, te se navodi da su Jebusejci, pripadnici plemena Kanaan, naseljavali Jerusalem.

Grad ispod Jerusalema

Vezano za pripreme otvaranja ovih novih tunela, Amr pojašnjava: “Tuneli nose naziv ‘Svetinja nad svetinjom’ i pružaju se na veoma veliku udaljenost, prema našim procjenama, dopiru do Kupole na stijeni. Na ovom tunelu radilo se u tajnosti i tišini pored mreže drugih tunela, koji još nisu otvoreni.”

“U jednom dijelu ovog tunela ispod kapije Bab al-Hadid i Al-Mataharah, urađena su posljednja proširenja, rekonstrukcije i obnove, te su provedene voda i struja i završena je infrastruktura, pa je tako došlo vrijeme da tunel bude i zvanično otvoren”, dodaje on.

O ulozi Vakufa spram upornih pokušaja da se na mjestu džamije Al-Aksa izgradi navodni Hram, Najih Bkarat, šef uprave za vjersko obrazovanje u džamiji Al-Aksa, kaže: “Islamski vakuf u Jerusalemu radi na tome da Jordanskom vakufu dostavi sve informacije o najnovijim dešavanjima vezano za iskopavanja i tunele ispod džamije Al-Aksa, kao i da pruži sve potrebne pojedinosti Ministarstvu vanjskih poslova Jordana.”

Bkrat dodaje, u razgovoru za Al Jazeeru, da se vrše iskopavanja na veoma opasnom području koje bi moglo dovesti do nesreća u džamiji Al-Aksa, a tu je i veliki interes Jevreja da prisvoje područje Tariq al-Wad, uključujući sve ono što se nalazi iznad i ispod zemlje.

Novi planovi, uz one prethodne, predstavljaju opasnost iz više aspekata, od kojih se najviše ističe taj da će postojanje tunela koji se pruža od kapije Bab Al-Amoud i ide sve do Zapadnog zida, dubinom 25 metara ispod zemlje, dati mogućnost Jevrejima da sa ulaskom na kapiju Bab al-Khalil ili Bab al-Amoud stignu do sinagoge i Zapadnog zida i to ispod zemlje.

Udar na ekonomiju

Druga opasnost ogleda se u tome što ovi tuneli, prema Bkaratu, predstavljaju udarac za palestinsku ekonomiju u Starom gradu, budući da će turisti ulaziti na Marokanska vrata i neće prolaziti kroz arapske teritorije.

Na taj način neće biti u mogućnosti da vide kako grad izgleda i tokom obilaska će biti u prilici da čuju samo informacije iz talmudskih kazivanja.

Pored toga što ovi tuneli predstavljaju opasnost po život stanovnika u Starom gradu, na čijim kućama se neprestano pojavljuju pukotine i dolazi do urušavanja, kao posljedica pomahnitale kampanje iskopavanja, koja je započela još prije više godina i ne nazire joj se skorašnji završetak, sve navedeno spada u pokušaj da se Jerusalem učini glavnim jevrejskim gradom u okviru projekta ”jevrejske države”.  

Zavod za zaštitu kulturnog nasljeđa i Fondacije Al-Aksa ističe da je Ured za starine Izraela objavio spisak lokacija na kojima su provedena uspješna iskopavanja tokom 2013. godine, kojih je na tim lokacijama bilo ukupno 104.

Najistaknutije lokacije, a ujedno i najveće, na kojima se vrše ova iskopavanja, nalaze se u gradu Jerusalemu, gdje ukupan broj iskopavanja iznosi 22, od kojih su četiri lokacije u blizini džamije Al-Aksa, pet u Silwanu kao i u Starom gradu u okupiranom Jerusalemu, te osam drugih mjesta iskopavanja na različitim lokacijama u Jerusalemu.

U izvještaju objavljenom u maju u listu Israel Hayom, navodi se kako je tokom posljednjih mjeseci vršeno iskopavanje dužinom od 60 metara uz zapadni zid džamije Al-Aksa, što je dovelo do otkrivanja desetina ogromnih kamenova koji predstavljaju temelj ove džamije.

Izvor: Al Jazeera