Oglasi

Izraelski sud osudio PLO za smrtonosne napade

Sud je presudio da su palestinske vlasti odgovorne za napade na Jevreje tokom drugog palestinskog ustanka, od 2000. do 2008. godine.
Odluka suda odnosi se na 17 incidenata, uključujući ubistvo dva izraelska vojnikaEPA

Izraelski sud presudio je da su palestinska vlast i Palestinska oslobodilačka organizacija - PLO odgovorni za smrtonosne napade na Izrael i Jevreje tokom drugog palestinskog ustanka, od 2000. do 2008. godine.

Palestinske insitucije i pojedini palestinski lideri osigurali su finansijsku podršku napadačima i podsticali su na nasilje, zaključio je sud, prenijela je agencija AP.

Tražit će 250 miliona dolara

Odluka suda odnosi se na 17 incidenata, uključujući ubistvo dva izraelska vojnika na Zapadnoj obali 2000. godine i pucnjava u kojoj su poginula četiri člana izraelske porodice u naselju na Zapadnoj obali tokom jevrejskog praznika 2002. godine.

Predstavnica advokatske grupe koja je podigla tužbu rekla je da će zatražiti 250 miliona dolara odštete od palestinskih poreskih fondova.

Izvor: Agencije

NAPOMENA: Komentari odražavaju stavove autora komentara, a ne stavove Al Jazeere Balkans. Molimo korisnike da se suzdrže od vrijeđanja, psovanja i vulgarnog izražavanja jer takvi komentari neće biti objavljeni. Al Jazeera Balkans zadržava pravo da određene komentare obriše bez najave i objašnjenja.