Izraelski sud naredio oslobađanje Adnana

Majka Khadera Adnana moli za sinovljevo zdravlje tokom protesta u Dženinu 20. februara (AFP)

Izraelski Vrhovni sud naredio je oslobađanje Khadera Adnana, palestinskog pritvorenika u Izraelu bez optužnice, koji štrajkuje glađu već više od devet sedmica, rekao je njegov advokat.

Sud je trebao razmatrati žalbu u četvrtak, ali je slučaj ipak došao na red dva dana ranije, nakon žalbe advokata Jawada Bulusa u ime svog klijenta.

Demonstranti su sukobili s policijom u Zapadnoj obali u znak solidarnosti s Adnanom.

Prošle sedmice Bulus je podnio hitan zahtjev sudu da ukine administrativan pritvor za Adnana, koji je u ponedjeljak bio 65. dana u  štrajku glađu zbog pritvora.

Demonstranti su sukobili s policijom u Zapadnoj obali u znak solidarnosti s Adnanom.

Sud je isprva rekao da će slučaj razmatrati 23. februara.

Solidarnost zatvorenika

Bulus je podnio novu žalbu u ponedjeljak da se ubrza saslušanje, što je navelo sud da zakaže raspravu, kazao je glasnogovornik suda.


Randa Adnan [Reuters]

Palestinci u izraelskim zatvorima stupili su u 24-satni štrajk glađu u znak solidarnosti s Adnanom, objavilo je Udruženje palestinskih zatvorenika.

Marševi i demonstracije također su predviđene u utorak u okupiranim palestinskim teritorijima.

Khader Adnan (33), član Islamskog džihada, štrajkom glađu htio je privuči pažnju na izraelski vojni sistem pravde i odnos prema zatvorenicima koji se drže iza rešetaka bez optužbe.

Randa Adnan, njegova supruga, rekla je Al Jazeeri u nedjelju: “Još uvijek se nadam da će ga osloboditi i da će se vratiti kući, zdrav.”

Poziv svijetu

Šef palestinskog pregovaračkog tima Saeb Erakat pozvao je svjetske vođe da pritiskom na Izrael pomognu u Adnanovom oslobađanju.

“Poslao sam poruke državnoj tajnici SAD-a Hillary Clinton i šefici vanjske politike Evropske unije (EU) Catherine Ashton te sam razgovarao s izaslanicima EU i Kine”, rekao je Earakat za AFP.

Trenutno je više od 300 Palestinaca u izraelskom ‘administrativnom pritvoru’, bez optužnice ili suđenja.

“Tražio sam da se umiješaju u Adnanov slučaj. Moraju pritisnuti Izrael da ga oslobode”, dodao je on.

Trenutno je više od 300 Palestinaca u izraelskom “administrativnom pritvoru”, bez optužnice ili suđenja, na period od šest mjeseci, s mogućnošću produženja, bez mogućnosti da se brane.

Do sada Adnan nije bio optužen i vojni sud koji je odobrio njegov pritvor odbio je dati detalje o razlogu hapšenja ili trenutnog pritvora.

Izvor: Al Jazeera i agencije