Izraelski sud legalizirao naselje na zemlji Palestinaca

Prvih 10 zgrada u naselju Mitzpe Kramim podignuto je 1999. s dozvolom i pomoći vlade, a kasnije je izgrađeno još domova bez dozvole (Reuters)

Jerusalimski okružni sud presudio je da se nelegalno jevrejsko naselje Mitzpe Kramim na Zapadnoj obali može legalizovati, iako deo zemlje na kojoj je podignuto ne pripada državi i Palestinci tvrde da je u njihovom privatnom vlasništvu.

U presudi koja predstavlja presedan sudija Arnon Darel je prihvatio stav stanovnika da se transkacije izvedene u dobroj veri pod određenim uslovima smatraju validnim, preneli su izraelski mediji.

Kako se navodi,Palestinci ne mogu iseliti stanovnike iz njihovih domova.

Naselje je podignuto 1999. godine severoistočno od Jerusalima.

Vlada nije znala da je zemljište privatno

Vlada Izraela tada nije znala da je zemljište u privatnom vlasništvu, ali sada priznaje da nije trebalo biti dodeljeno naselju, prenose izraelski mediji.

Te godine podignuto je 10 zgrada s dozvolama i uz pomoć vlade.

Međutim, od tada je podignuto još domova, ali bez dozvole.

Godine 2011. Palestinci su se žalili Viskom sudu pravde tražeći, između ostalog, da se spreči dalja izgradnja, ali je taj slučaj sada zamrznut.

Dve godine kasnije jevrejski stanovnci iz Mitzpe Kramima su tražili od suda da im prizna pravo na zemlju i o tome je doneta presuda.

Mnogi izraelski zvaničnici su svedočili da je zamljište dodeljeno u dobroj veri, uključujući bivšeg ministra odbrane i načelnika Generalštaba Moshe Yaalona.

U naselju živi nekoliko desetina porodica, navodi France Press.

Presedan za legalizaciju drugih naselja

Presudu bi mogao da obori Vrhovni sud, ali ako je potvrdi, mogla bi da budu legalizovana i neka druga jevrejska naselja koja do sada nisu.

Lideri jevrejskih naseljenika su pozdravili presudu.

Međunarodna zajednica ne pravi razliku između raznih vrsta jevrejskih naselja, već naseljavanje palestinskih teritorija smatra nelegalnim po međunarodnom pravu.

Izraelska levičarska organizacija „Mir sada“ je osudila presudu, kao i levičarska partija Merec koja je ocenila da palestinska prava na imovinu ne vrede koliko i jevrejska.

Jevrejska naselja na Zapadnoj obali okupiranoj u ratu 1967. godine veliki deo međunarodne zajednice smatra glavnom preprekom miru i stvaranju povezane palestinske države.

Više od 400.000 jevrejskih naseljenika živi u tim naseljima na Zapadnoj obali među 2,5 miliona Palestinaca.

Izvor: Agencije