Izraelski sud dozvolio rušenje muslimanskog groblja u Jaffi

Šejh Abu Ajwa je rekao da je dosje ove općine prepun skrnavljenja, iskopavanja i prodaje muslimanskih i arapskih grobalja (Al Jazeera)

Izraelski sud odbacio je tužbu kojom se traži zaustavljanje rušenja muslimanskog groblja u gradu Jaffa, javljaju izraelski mediji.

Okružni sud u Tel Avivu odbacio je tužbu koju je podnijelo Islamsko vijeće Jaffe sa zahtjevom da se obustavi rušenje i prekopavanje groblja Al-Isaaf, kako bi se na toj lokaciji sagradilo sklonište za beskućnike, navodi izraelski list Maariv.

Ovakva odluka suda dozvoljava izraelskoj općini da nastavi s radovima na muslimanskom groblju, što je prošlog mjeseca potaknulo nerede i žestoke proteste Palestinaca na izraelskim teritorijama, koji su trajali nekoliko dana i pretvorili se u noćne sukobe s izraelskom policijom.

Izraelski sud je 17. juna donio odluku da se privremeno obustave građevinski radovi na groblju dok općina ne dobije novu dozvolu za gradnju.

Stambene četvrti za Jevreje

Izraelska općina je oskrnavila ovo groblje iz osmanskog razdoblja te prekopala desetke grobova.

Mohammed Watad, dopisnik Al Jazeere iz Palestine, razgovarao je s imamom džamije Hassan Bek u Jaffi, šejhom Ahmedom Abu Ajwom, o planovima koje ima općina Tel Aviv.

Šejh Abu Ajwa je rekao da je dosje ove općine prepun skrnavljenja, iskopavanja i prodaje muslimanskih i arapskih grobalja izraelskim investicijskim kompanijama.

Općina je uništila groblje Al-Jammasin radi proširivanja stambene četvrti za Jevreje, uz podršku Izraelske uprave za starine.

Uprava Univerziteta u Tel Avivu izgradila je studentski dom na napuštenom groblju u selu Al-Shaykh Muwannis, a hotel “Hilton” je izgrađen nad grobljem sela Abd al-Nabi.

Istaknuo je da je rušenju groblja Al-Isaaf prethodio napad na groblje Al-Qashla, uz džamiju Mahmoudiya u Jaffi, koje je dio povijesnog groblja Al-Barriya, gdje su sahranjivani muslimani od razdoblja Mamluka do osmanskog perioda.

Hoteli i stanovi nad grobljima

Groblje je konfiscirvano radi izgradnje hotela i stambenih jedinica, dok su deseci grobova prekopani i u potpunosti uništeni, a posmrtni ostaci umrlih sakriveni.

Prema riječima šejha Abu Ajwe, Narodni odbor za odbranu svetih mjesta u Jaffi, u saradnji s nacionalnim i islamskim pokretima i snagama, osujetio je plan za izgradnju stambenih objekata na području groblja Tasso.

Kaže da je takozvana Uprava za zemljište u Izraelu prodala groblje prije 35 godina jevrejskim investitorima putem krivotvorenih ugovora, ali da su Islamsko vijeće i građani Jaffe uspjeli dokazati krivotvorenje dokumenata pred sudom i vratiti groblje.

“Groblje Al-Isaaf je dio procesa uklanjanja bilo kakvih tragova palestinskih muslimana i kršćana i promjene identiteta zemlje”, rekao je Abu Ajwa.

Izvor: Al Jazeera