Izraelski snajperisti ‘dum-dum’ mecima pucaju na palestinsku djecu

Jedanaestogodišnji Mohammed je zbog nanesenih povreda ostao nepokretan (Al Jazeera)

Piše: Atef Douglas

Nablus – Palestinski dječak Mohammed Gad leži prikovan za krevet više od 20 dana. Prirodnu nuždu ne može obavljati normalno i sada su mu za to potrebne posebne plastične vrećice. Izraelski vojnici ranili su ga za vrijeme sukoba u njegovom gradu, nakon čega počinju patnje ovog dječaka.

Mohammed je pogođen “dum-dum” metkom, uslijed čega je zadobio rane na abdomenu, što je prouzrokovalo razderotine i uništavanje tankog i debelog crijeva, dok je prilikom ranjavanja njegova utroba završila izvan tijela.

Ovu municiju izraelska vojska intenzivno koristi u posljednje vrijeme, naročito za provođenje represije nad mirnim demonstrantima, koji se skoro sedmično okupljaju u znak protesta protiv zida razgraničenja i doseljeničkih naselja.

Gad Hamed, otac dječaka Mohammeda (11), kaže da je dječak ranjen “smrtonosnom municijom” te da je mogao izgubiti život uslijed povreda na gornjem dijelu tijela.

Dječak je, zbog nanesenih povreda, ostao nepokretan, jer mu je prilikom ranjavanja cijela utroba ispala iz tijela.

Pred njim je dugo liječenje, koje bi moglo potrajati godinu dana.

Pucanje na demonstrante

Dječakov otac naglasio je da je dječak ranjen “dum-dum” metkom, zbog čega je zadobio i opekotine na mjestu ranjavanja.

Mjesto ulaska i izlaska metka veoma je malo u odnosu na druge metke, što je potvrdilo i medicinsko osoblje koje je pružilo tretman dječaku.

Izraelski list Haaretz potvrdio je prije više od dvije godine da izraelska vojska ponovo koristi “dum-dum” municiju, koja je međunarodno zabranjena, što opravdavaju time da se vojnici imaju pravo zaštititi.

Informacije koje je prikupila Al Jazeera od novinara, pravnika i medicinskog osoblja ukazuju na to da upotreba ove municije bez sumnje dokazuje da izraelska vojska nikada nije ni prestala koristiti ove metke.

Prema riječima uposlenika hitne službe Yahyaa Hammada iz mjesta Silwad, u kojem se sedmično, kao i u drugim dijelovima Zapadne obale, dešavaju demonstracije, mnoge povrede u njegovom gradu nastale su kao posljedica korištenja “dum-dum” metaka.


Napade obično izvode maskirani vojnici [Al Jazeera]

Nakon dijagnosticiranja mnogih slučajeva, Hammad je veoma dobro upoznat sa svim aspektima problema.

Kaže kako je prečnik ulazne i izlazne rane znatno manji nego kod obične municije, kao i da se ona brzo raspada, “raspršuje i širi” u ljudskom tijelu, zbog čega dovodi do povreda većeg dijela tijela.

Upravo ga to čini smrtonosnim, naročito ukoliko pogodi osjetljive dijelove tijela.

Svoje riječi potvrđuje time da izraelski vojnici snajperima namjerno gađaju određene dijelove tijela, kao što se dogodilo u slučaju dječaka Mohammeda.

Tog dana su, osim njega, ranjene još tri osobe na drugim mjestima.

Uposlenik hitne pomoći naglašava da se samo u mjestu Silwad sedmično bilježe tri ranjavanja “dum-dum” mecima te da pacijenti imaju “dijelove metaka” u tijelu, koji se ne mogu ukloniti zbog velikog rizika.

Specijalne jedinice

“Dum-dum” municija ispaljuje se iz pušaka modela “Roger”, prema Hearetzu.

Određuju se posebni snajperisti za obavljanje ovog zadatka.

To je potvrdila i palestinska novinarka Shaza Hammad, koja prenosi sedmična dešavanja iz svog rodnog grada Silwada.

Za Al Jazeeru je rekla da izraelske snage svaki put sa sobom dovode dva ili više maskiranih vojnika, koji se penju na mjesta odakle motre, skriveni od očiju novinara. 

Prema Shazi, ovi maskirani vojnici poznati su među novinarima kao “dum-dum snajperisti”.

Kaže da se “ne čuje nikakav zvuk kada oni pucaju, te da ciljaju osjetljiva mjesta na tijelima svojih meta, s namjerom da ih ubiju, kao što smo to i vidjeli u ovom slučaju”.

S druge strane, istraživač izraelske organizacije za ljudska prava  B'Tselem Karem Jubran potvrdio je da izraelska vojska zaista ponovo koristi “dum-dum” metke, te da se to naročito intenziviralo tokom i nakon posljednjeg napada na Gazu.

Kršenje međunarodnog zakona

Kaže da njihova organizacija smatra kako je ovo bojeva municija, koja može izazvati smrt, te da to ni u kom slučaju nije “bezazleno sredstvo” za razbijanje mirnih demonstracija, kao što to predstavlja izraelska vojska.

Ukazao je i na to da je B'Tselem dokumentirao povrede i ubijanja “dum-dum” mecima.

Naglasio je da upotrebom ovih metaka vojska krši međunarodni zakon.

On odbacuje izraelske tvrdnje da se ovi meci koriste samo onda kada su ugroženi životi izraelskih vojnika, što nije zabilježeno u situacijama koje je dokumentirala ova organizacija.

Pored toga, on se protivi i priznavanju izraelske vojske ovog oružja legalnim te kaže da oni, kao organizacija za zaštitu ljudskih prava, smatraju ovo veoma opasnim i smrtonosnim oružjem i da šteta koju nanosi žrtvama nije ništa manja u poređenju s ostalim mecima.

Opasnost ovih metaka je upravo u tome što ga koriste snajperisti, koji ciljaju svoje žrtve na direktan i smrtonosan način.

Karam kaže da su se žalili mnogim izraelskim pravnim stranama, ali i onim vojnim, međutim, nisu dobili nikakav odgovor na to.

Izvor: Al Jazeera