Izraelski snajperista ubio palestinskog invalida

Prije smrti, Abu Thurayyah koji se kretao u invalidskim kolicima bio je glavna ličnost protesta duž granica palestinskog Pojasa Gaze sa Izraelom (Reuters)

Dva dana prije nego što je ubijen, Ibrahim Abu Thurayyah je napravio videoporuku izraelskoj armiji.

„Šaljem poruku cionističkoj okupacionoj vojsci. Ova zemlja je naša zemlja. Nećemo se predati. Amerika mora povući deklaraciju koju je donijela“, kazao je ovaj 29-godišnji dvostruki amputirac.

Prije smrti, Abu Thurayyah koji se kretao u invalidskim kolicima bio je glavna ličnost protesta duž granica palestinskog Pojasa Gaze sa Izraelom. Posljednjih sedmica on i njegove kolege demonstranti su isticali protivljenje odluci američkog predsjednika Donalda Trumpa da prizna Jerusalem kao prijestolnicu Izraela. Na fotografijama se može vidjeti Abu Thurayyah kako se penje na električni stub i postavlja palestinsku zastavu.

Jučer ga je izraelski snajperista fatalno pogodio u glavu.

Drugi Palestinac Yasser Sukkar ubijen je istog dana dok je protestirao na granici Gaze. Još dvojicu je izraelska vojska ubila na okupiranoj Zapadnoj obali, te crni bilans ubijenih od odluke Trumpa u prvoj sedmici decembra iznosi osam Palestinaca.

Bombe nepoznatog sadržaja

Ashraf al-Qidra, glasnogovornik Ministarstva zdravlja Gaze, danas je u saopćenju naveo kako izraelska vojska koristi snajpere i eksplozivne metke, te nasumice ispaljuje suzavac.

„Vojska koristi i bombe nepoznatog sadržaja, a koje su dovele do ranjavanja i povreda mnogih, a javljaju se grčevi, povraćanje, kašalj i ubrzani rad srca“, naveo je Qidra, te dodao kako izraelske snage koriste pretjerano nasilje nad civilima i namjerno napadaju ljekare, hitnu pomoć i novinare.

Abu Thurayyah je izgubio obje noge i bubreg prilikom zračnog napada Izraela aprila 2008. godine dok je sjedio sa nekoliko prijatelja u izbjegličkom kampu al-Bureij u centralnoj Gazi. Tada je poginulo sedam osoba.

Kao jedini hranitelj 11-člane porodice (dva bolesna roditelja, šest sestara i tri brata) Abu Thurayyah, ribar prije gubitka ekstremiteta, prao je automobile za 14 do 20 dolara dnevno, a nekada je prodavao povrće kako bi spojio kraj sa krajem.

Izvor: Al Jazeera