Izraelski parlamentarci položili zakletvu

Benjamin Netanyahu i Benny Gantz nemaju većinu u Parlamentu sa svojim prirodnim saveznicima (Reuters)

Izraelski poslanici položili su u četvrtak zakletvu u novom sazivu Parlamenta poslije drugih ovogodišnjih izbora, ali bez naznake da će uskoro biti formirana nova vlada.

Kako se navodi, istovremeno je u toku sudski postupak protiv bivšeg premijera Benjamina Netanyahua po nekoliko optužnica za korupciju, javlja Tanjug.

Dugogodišnji izraelski lider se suočava s prijetnjama da bi mogao okončati političku karijeru i paralizirati politički sistem zemlje, prenosi AP.

Prethodni saziv Parlamenta bio je najkraći u historiji Izraela i trajao je nešto više od četiri mjeseca.

Netanyahu i njegov glavni rival Benny Gantz nemaju većinu u Parlamentu sa svojim prirodnim saveznicima, tako da je jedina vjerovatna mogućnost stvaranje njihove zajedničke koalicione vlade ako ne žele zemlju dovesti do trećih izbora u ovoj godini.

Liberman ne želi s Netanyahuom

Sastanak Netanyahua i Avigodra Libermana u četvrtak je završio bez napretka, smanjujući mogućnost stvaranja koalicijske vlade nakon septembarskih izbora.

To je bio njihov prvi susret nakon što su izbori održani 19. Septembra završili bez jasnog pobjednika, prenosi Tanjug.

Netanyahu za sada nema potrebnog 61 parlamentarnog zastupnika kako bi oformio koaliciju.

Liberman, čelnik Izrael Beiteina, koji je odlučio da neće podržati nijednog kandidata za premijera, ima dovoljno mandata da s Netanyahom zajedno ima većinu.

No, Liberman za sada odbija pružiti podršku Netanyahuu, jer ne želi sjediti s ultraortodoksnim strankama koje bi bile u potencijalnoj vladi pod Netanyahuovim vodstvom.

Izvor: Agencije